Bitcoin koers naar $41.250, zorgen whales voor keiharde bodem?

De bitcoin prijs is de afgelopen 24 uur naar de $41.250 geschoten. De totale bitcoinmarkt is nu 773 miljard dollar waard, ~6% van de totale goudmarkt.

Bitcoin koers weer boven $40.000

In 2022 lag de bodem bij $32.937 op 24 januari en de top bij $48.192 op 28 maart. De afgelopen weken zit de koers tussen de range van $37.000 en $48.000. Sinds de all-time high van november is de koers met 41% gecorrigeerd.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Retail houdt zich rustig, er is sprake van weinig nieuwe interesse in bitcoin onder particulieren. De markt (prijs) wordt bepaald door voornamelijk bestaande actoren.

De tamelijk hoge correlatie met techaandelen speelt bitcoin ook parten, ziet analist Will Clemente.

Op 4 mei komt de Federal Reserve met nieuw rentebeleid naar buiten en de markt lijkt tot dat moment onzeker. Bovendien is er geen duidelijke marktgebeurtenis die de koersen kan opschudden.

In potentie kan de koop van Twitter door Elon Musk wat op de markt veroorzaken, maar deze aanval lijkt in de kiem te worden gesmoord.

2. Market Value Realised Value (MVRV)

De Market Value Realised Value (MVRV) is de relatie tussen de totale bitcoin markt en het totaal aan gerealiseerde waarde. De gerealiseerde waarde is het totaal aan alle bitcoin (in dollars), maar dan de laatst bekende waarde op de blockchain.

Heb je ooit voor 50 euro aan bitcoin gekocht en deze niet omgewisseld, dan is de gerealiseerde prijs van jouw bitcoin nog steeds 50 euro.

Uit deze verhouding rolt een cijfer, de zogenaamde Z-score. Hoe lager deze score, dus hoe dichter de market cap op de realized cap ligt, hoe dieper de bodem ligt van de marktprijs.

Andersom, hoe hoger de Z-score, hoe wijder het gat tussen de market cap en realized cap en hoe dichter de marktprijs een markttop nadert.

Analist Root ziet dat de MVRV van korte termijn investeerders (STH) al zijn gecapituleerd. Hun gerealiseerde waarde is door de marktwaarde gereset.

Het zijn de lange termijn investeerders (die hun bitcoin vijf maanden of langer vasthouden) die afwachten en nog niet verkopen. Ze staan dan ook nog virtueel op winst en krijgen geen prikkels om te verkopen.

Whales

Een van de entiteiten op de markt die niet verkopen, maar juist inslaan tegen deze marktprijzen zijn zogenaamde whales. Dat zijn entiteiten die over 1.000 bitcoin of meer beschikken. De analisten van Whalemap zien dat deze entiteiten voor de harde koersbodem zorgen.

Ze kopen bitcoin in bij beurzen of via gespecialiseerde over-the-counter handelsdesks die transacties buiten beurzen faciliteren. Deze accumulatietrend is al langer gaande onder deze groep.

Hun spel is duidelijk: bitcoin inslaan op de stille momenten, en zodra retail weer massaal instapt en de prijs opdrijft, op de top weer verkopen. Met diezelfde dollars kopen we meer bitcoin op de bodem en dat spel herhaalt zich continu. Zo genereren ze in enkele decennia steeds meer bitcoin.

bron: Whalemap

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

De prijs in euro’s bij Bitvavo:

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency's zijn risicovolle assets.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...