Bitcoin prijs dipt naar $38.547, tienduizenden bitcoin ‘weg’ bij exchanges

De bitcoin prijs is gedaald naar $38.547 op de Bitstamp grafiek. De afgelopen maand is een min van 8% te betreuren. Gaat bitcoin herstellen?

Technisch analist Rekt Capital ziet dat het technische patroon van head & shoulders nu vervolmaakt is.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Hij trekt daaruit de conclusie dat de correctie nu voldaan is en dat herstel moet volgen op basis van historische patronen.

Zoomen we uit via de on-chain update, dan lijkt het aanbod op de beurzen af te nemen. Tegelijkertijd neemt de vraag amper toe, wat verklaart waarom de prijs voorlopig niet is hersteld.

1. Bitcoin op beurzen daalt

De marktprijs is het resultaat van vraag en aanbod. Op de beurzen is het actuele bitcoin aanbod te vinden. Zodra de balans bij de beurzen daalt, kan dat diverse verklaringen hebben.

Bitcoin bezitters sturen hun bitcoin naar een externe (hardware) wallet van een andere derde partij of een eigen non-custodial wallet.

Beurzen doen zelf ook aan walletmanagement door bijvoorbeeld bitcoin van een hot naar een cold wallet met meer veiligheid te sturen.

Maar bedrijven als CryptoQuant hebben die transacties - als het goed is - eruit gefilterd. Wil niet zeggen dat analysebedrijven die helemaal 100% kunnen bijhouden, omdat beurzen vaak ook weer nieuwe wallets aanmaken.

bron: CryptoQuant

Analist Dylan LeClair ziet dat er afgelopen maand ruim 88.000 bitcoin bij beurzen is opgenomen. Het aantal BTC bij exchanges staat nu op het laagste punt sinds augustus 2018.

Waarom stijgt de prijs dan niet? Tja, zolang de vraag niet groter is dan het aanbod stijgt de prijs niet. Bovendien speelt een deel van de handel zich af buiten de beurzen. Dat soort transacties zijn over-the-counter transacties. Vaak grote brokken bitcoin die worden gekocht of verkocht zonder de marktprijs te willen beïnvloeden.

Grote partijen op de markten kopen via OTC en wachten op het moment dat retail weer last van fear of missing out krijgt en in wilt stappen. Dat drijft de marktprijs op, maar dan hebben whales al via OTC ingekocht tegen een lagere prijs. Die transacties zijn wel on-chain te zien, maar exchange wallets vallen daarbuiten.

2. Whales

Uit diverse analyses blijkt dat er wel degelijk flinke accumulatie plaatsvindt. In de vorige on-chainupdate werd het ook al duidelijk: whales zijn actiever de afgelopen weken, ziet ook deze analist.

Hij ziet dat het OTC-volume flink toe is genomen recentelijk (de pieken in de onderstaande grafiek) en dat gaat in vrijwel gelijke tred met de uitstroom bij exchanges.

Deze analist schat in dat de accumulatiefase in maart 2022 is gestart tussen $37.000 en $40.000.

Bitcoin prijs dipt naar $38.547, tienduizenden bitcoin 'weg' bij exchanges
bron: CryptoQuant

3. Korte termijnbeleggers

Analist TXMC laat zien dat bullruns gedreven worden door nieuw geld. Aangetrokken door een nieuwe run (last van fomo), kopen deze marktparticipanten bitcoin maar deze houden ze maximaal 5 maanden vast.

Lange termijn houders laten zich niet van de wijs brengen door dit gedrag, die wachten de consolidatiefase af na de run en kopen dan de bitcoin weer terug van de korte termijn participanten en wachten tot de volgende run. Tussendoor wordt er door de hodlers winst gepakt (in bitcoin of in dollars).

Het is een spel wat zich in het verleden een aantal keer heeft herhaald. Nu lijkt de markt zich onttrokken te hebben aan de bear/bull halvening cyclus na een halvening en dat maakt de markt ook lastiger te voorspellen.

De prijs in euro’s bij Bitvavo:

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency's zijn risicovolle assets.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...