Bitcoin koers op all-time high in Argentinië, Nigeria en Turkije

De bitcoin koers is in bepaalde landen op de wereld al nieuwe all-time highs aan het noteren. In Argentinië, Nigeria en Turkije staan er al nieuwe hoogtepunten op de borden in de lokale valuta. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de gigantische inflatie waar deze landen stuk voor stuk mee kampen, dus wat dat betreft is het geen heel ‘gelukkig’ nieuws.

All-time lows voor fiatvaluta

De Turkse lira en de Nigeriaanse naira zijn op 24 en 25 oktober naar hun laagste niveau ooit gevallen ten opzichte van de Amerikaanse dollar, terwijl de Argentijnse peso ongeveer 0,85 procent van de all-time low ten opzichte van de dollar verwijderd is.

Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is de Venezolaanse bolivar momenteel de zwakste munt op aarde met een inflatie op jaarbasis van 360 procent, gevolgd door de Zimbabwaanse dollar met 314 procent, waarna de Sudanese pond volgt met 256 procent.

Bitcoin koers op all-time high in Argentinië, Nigeria en Turkije
Inflatie-heatmap van de wereld. Bron: IMF

De Turkse lira en de Nigeriaanse naira staan wat dit betreft op plek zes en 15 met hun inflatiepercentages van 51 en 25 procent.

Wat dit vooral laat zien is dat het voor zoveel mensen op aarde belangrijk is dat er een valuta als bitcoin bestaat, waar ze zich in kunnen verstoppen voor de inflatie. Al is het in veel landen al te laat om in bitcoin te stappen en is het kwaad al geschied.

Hier is bitcoin voor gemaakt

Het is echter wel belangrijk om te beseffen dat bitcoin gebouwd is voor deze ellende. Satoshi Nakamoto heeft er niet voor niets voor gekozen om een maximale supply van 21 miljoen eenheden te koppelen aan bitcoin en vergeet ook niet de boodschap die hij in het eerste blok van de blockchain verwerkte.

Satoshi plakte hiermee een directe verwijzing naar het verrotte financiële systeem in de blockchain van Bitcoin, waarmee het duidelijk is wat de bedoeling van de digitale munt is.

Het is een antwoord op het traditionele financiële systeem, een decentrale uitweg en een veilige haven.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....