Bitcoin koers op weg naar een nieuwe all-time high, maar deze indicator is nog bearish

993 totale weergaven
bitcoin BTC bulls koers |

De bitcoin koers is weer aan het stijgen richting een nieuwe all-time high, maar er is een indicator die nog steeds bearish is. Het gaat om de koper-goud ratio. De beste jaren van bitcoin hebben namelijk een ding gemeen: koper presteerde altijd beter dan goud.

Bitcoin koers op weg naar een nieuwe all-time high

De pro-crypto Republikeinse kandidaat Donald Trump maakt kans om de Amerikaanse verkiezingen te winnen en de markt verwacht ook dat de Federal Reserve volgende week de rente opnieuw gaan verlagen. Bitcoin (BTC) bulls hebben genoeg brandstof om optimistisch te zijn. Echter, de veelbesproken ratio tussen koper en goud blijft dalen en dat geeft een waarschuwingssignaal af voor risicovolle activa, waaronder cryptovaluta.

De verhouding, die de prijs per pond koper deelt door de prijs per ounce goud, heeft het laagste punt van het jaar bereikt. Het is zelfs vergelijkbaar met niveaus van eind 2020, volgens TradingView-gegevens. Deze indicator zien analisten als een graadmeter voor de wereldwijde economische gezondheid en de risicobereidheid van investeerders. En deze ratio is met ruim 15% gedaald, de grootste daling sinds 2018.

Een teken van economische malaise?

Het is zorgwekkend dat de verhouding blijft dalen. Dat komt omdat China eind september een reeks stimuleringsmaatregelen aankondigde om zijn kwakkelende economie te ondersteunen. De Fed verlaagde de rente in september met 50 basispunten, waarmee zogenaamd de liquiditeitsverruiming is gestart. Maar desondanks bleef de ratio koer-goud dalen.

Koper, een industrieel metaal, presteert doorgaans goed wanneer de wereldeconomie groeit en heeft historisch gezien positief gereageerd op stimuleringsaankondigingen van China. Goud is op te vatten als een veilige haven. Een dalende koper-goudverhouding is dan ook te beschouwen als een ‘risk-off’ signaal.

Bitcoin vs koper-goud ratio

Op het moment van schrijven is bitcoin dit jaar met 60% gestegen.

Echter, de meeste winsten vonden plaats in het eerste kwartaal en sindsdien zijn de bulls er herhaaldelijk niet in geslaagd om een nieuwe basis boven de $70.000 te vinden. Deze aanhoudende consolidatierange is toe te schrijven aan verschillende factoren, waaronder angst voor overaanbod door de terugbetalingen van de failliete beurs Mt. Gox.

Toevallig begon de daling in de koper-goudverhouding in mei, wat ‘risk-off’ signalen gaf. De neerwaartse trend versnelde in juli en voorspelde de korte risicomijdende fase begin augustus in de financiële markten, waarin BTC daalde van $65.000 naar $50.000. Bovendien tonen TradingView-gegevens aan dat BTC’s beste jaren – 2013, 2016-17, en 2020-21 – zijn gekenmerkt door een stijgende koper-goudverhouding.

Als het verleden als leidraad dient, werpt de dalende koper-goudverhouding twijfels op over optimistische BTC-verwachtingen en roept het de vraag op of er dit jaar nog een rally naar $100.000 zal komen.

goud koper

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCkoers

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...