Het belang van de Bitcoin prijs, hoe komt deze eigenlijk tot stand?

1281 totale weergaven
|

In dit artikel bespreken we hoe de bitcoin (BTC) prijs tot stand komt. Er is namelijk niet één bitcoin prijs. Slechts een klein gedeelte van de beschikbare bitcoin bepaalt uiteindelijk de koers die je op websites tegenkomt.

Het grootste gedeelte van de BTC komt namelijk niet meer langs bij beurzen of brokers.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin

Het belang van Bitcoin is evident. Je hebt een netwerk tot je beschikking waarmee je waarde kunt overdragen zonder derde partij. Dat betekent geen staat, centrale bank of betaalverwerker die een betaling kan stopzetten.

In een vorige aflevering deze maand is uit de doeken gedaan welk belang Bitcoin heeft. Het is namelijk een lappendeken aan gebruikers die Bitcoin gebruikt.

Mensen die gebukt gaan onder hyperinflatie gebruiken Bitcoin als stablecoin. Terwijl het voor miners een inkomstenbron is. Elk blok levert ruim circa 66.000 dollar op naast de transactiekosten.

Dat gebruik neemt alleen maar toe. Marktonderzoeker Glassnode heeft berekend dat er momenteel (september 2020) ruim 153.000 Bitcoin wallets zijn aangemaakt. Het netwerk zit zo in elkaar dat iedereen gratis en onbeperkt een bitcoin adres kan aanmaken.

Het belang van de Bitcoin prijs, hoe komt deze eigenlijk tot stand?

Handel versus HODL

Het voornaamste gebruik van een Bitcoin adres is om daarop Bitcoin te bewaren, sparen zo je wilt. In september hebben we regelmatig bericht over het aantal Bitcoin dat juist van beurzen is gehaald. Dat is een signaal dat gebruikers hun vermogen in BTC aan het oppotten zijn.

Dat kan diverse redenen hebben. In deze onzekere tijden zijn mensen op zoek naar alternatieven en Bitcoin is een alternatieve belegging.

Ook vanuit grotere partijen is er meer vraag naar Bitcoin. Grayscale, dat een eigen fonds bestiert, bezit zelfs 2% van de vrijgekomen Bitcoin voorraad.

Andere namen vanuit de institutionele zijde die regelmatig de revue passeren: Fidelity, Paul Tudor Jones, Bakkt, Cambridge Associates en recent nog MicroStrategy.

Zij verwachten dat er nog veel rek in de prijs van Bitcoin zit. De totale waarde van Bitcoin markt is de voorraad maal de spotprijs, wat neerkomt op 198 miljard dollar momenteel. Dat is 1,6% van de goudmarkt.

In de onderstaande grafiek zien we hoe de prijs van Bitcoin zich heeft ontwikkeld over de jaren.

bron: Coingecko, prijs 28 april 2013 tot 10 september 2020

De groei van Bitcoin is ongekend en heeft zich in de geschiedenis van de financiële assets nog nooit voorgedaan.

Fondsmanager Travis Kling brengt, naar aanleiding van het verkiezingsdebat tussen Donald Trump en Joe Biden, de prijs van Bitcoin van vier jaar geleden in herinnering.

Hoe komt de prijs tot stand?

De prijs komt tot stand door vraag en aanbod op de markt. Er is namelijk geen centrale bank of andere centrale entiteit die de prijs bepaalt.

Dat is vrij complex, want elke markt (beurs) heeft zijn eigen Bitcoin prijs. Bitcoin wordt namelijk verhandeld op diverse plekken en niet op één centrale plek. De prijs op een beurs is afhankelijk van de trades die op dat moment op die specifieke beurs worden gemaakt.

Een beurs brengt kopers en verkopers samen die (automatisch) een prijs overeenkomen. En daarin treden prijsverschillen op. Op moment van schrijven hanteren de beurzen de volgende dollarprijzen (USD) voor 1 BTC:

Natuurlijk zijn er indexen in de markt, zoals de Bitcoin Price Index van Coindesk, die de prijzen aggregeren van diverse beurzen en daar een gemiddelde van maken.

Momenteel is de markt van Bitcoin nog zeer versnipperd. Zo zijn er volgens Coingecko maar liefst 397 gecentraliseerde beurzen wereldwijd. Het aantal handelsparen met Bitcoin is vrijwel ontelbaar.

Dat komt deels omdat overheden de Bitcoin markt nog niet volledig gereguleerd hebben. Hoewel bijvoorbeeld de Europese Unie en de onderliggende lidstaten daar wel stappen in het zetten zijn.

Liquiditeit en volatiliteit

Andere kenmerken van Bitcoin zijn de liquiditeit en de volatiliteit. Bitcoin is een zeer liquide asset. Er is altijd wel een koper of verkoper voor te vinden. Je kunt in een split second je trade uitoefenen.

Dat leidt ook tot koersschommelingen, ook wel volatiliteit genoemd. En omdat de market cap van Bitcoin relatief klein is, kan een beperkt groepje de prijs van Bitcoin bepalen. Sommigen zullen zelfs zeggen manipuleren.

Je kunt dus ook zeggen dat de vrijgekomen Bitcoin sinds 2013 ongelijk verdeeld zijn. Hoewel een groot deel daarvan gebruikt wordt voor ‘HODL’, komt een ander deel wél op de markt.

Iemand met een grote hoeveelheid Bitcoin kan de spotprijs nog steeds laten bewegen. Als individuele handelaar heb je daar eigenlijk geen invloed op.

Daarnaast zijn er nog externe gebeurtenissen die van invloed kunnen zijn op de prijs: toen China een verbod op de Bitcoin handel aankondigde, daalde de prijs. In maart dit jaar daalde Bitcoin mee met de aandelenkoersen op Black Thursday.

Al deze factoren maakt Bitcoin een risicovolle aangelegenheid. Handel voorzichtig en alleen met geld dat je echt kunt missen.

Tether USDT

Want een andere invloed op de markt, zijn de toenemende populariteit van stablecoins. Tether USDT in het bijzonder. Want een groter deel van het handelsvolume op de markt is nog afhankelijk van USDT.

Want naast de fiat paren bieden populaire beurzen zoals Binance en OKEx handel aan via USDT. Sterker, het handelspaar BTC-USDT op Binance is het meest gebruikte handelspaar op de markt met circa 457 miljoen dollar de afgelopen 24 uur.

Het voordeel van Tether is vaak genoemd: de munten zijn direct via de blockchain over te maken en niet afhankelijk van internationaal betalingsverkeer (SEPA/SWIFT).

Autoriteiten willen stablecoins wel op de korrel nemen: zij eisen dat deze cryptovaluta aan dezelfde regels gaan voldoen als fiat valuta. Dat kan een potentiele spaak in de wiel zijn voor bijvoorbeeld Tether Inc en beurzen die ervan afhankelijk zijn.

Broker

Voor de Nederlandse belegger is nog relevant het verschil tussen een beurs en broker te melden. In Nederland zijn voornamelijk brokers actief, dat zijn feitelijk tussenpersonen tussen beurs en koper.

Simpel gezegd: ze zijn een wisselkantoor die je euro omzet in Bitcoin en je kunt met iDeal afrekenen. Als er iets misgaat, kun je een Nederlandse helpdesk mailen of bellen.

Maar bij een broker kun je niet handelen, enkel kopen of verkopen. De prijsvorming ligt dan ook anders. Zowel beurzen als brokers rekenen een commissie. Doorgaans liggen die commissiekosten lager bij een beurs omdat ze grotere handelsvolumes draaien.

Meestal zijn de spotprijzen bij beurzen ook gunstiger, maar dat hangt ook weer per beurs (en broker) af.

Brokers zijn een optie om recht-toe-recht-aan Bitcoin te (ver) kopen en doordat ze in Nederland gevestigd zijn geeft dat beleggers meer vertrouwen. Per 21 mei is elke broker en exchange gebonden aan de anti-witwaswet, waar banken, verzekeraars, wisselkantoren en trustkantoren ook al onder vielen.

Meepraten? Kom gezellig langs op Telegram.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...