Bitcoin koers schiet 2 procent omhoog en negeert sterke dollar

De bitcoin koers is tijdens de vroege Amerikaanse handelsuren met 2 procent omhoog gesprongen en negeert daarmee de krachttoer die de Amerikaanse dollar momenteel laat zien. Die is namelijk naar zijn hoogste niveau in 10 maanden gesprongen met een koers van 106,351 voor de DXY; dat is een mandje van verschillende valuta versus de Amerikaanse dollar.

Kan bitcoin dit doorzetten?

De belangrijkste vraag op dit moment is of bitcoin het positieve momentum kan doorzetten. Dat lukte de afgelopen maanden niet, maar in deze markt is er niet veel nodig om de boel compleet om te draaien. Laten we hopen op zo’n bijzonder moment van bitcoin, want dat kunnen we voor het sentiment zeker gebruiken momenteel.

Ergens is het ook vreemd te noemen dat bitcoin excelleert terwijl ook de Amerikaanse dollar goed presteert. Normaal gesproken is dat niet het geval, omdat bitcoin vooral als een alternatief voor de Amerikaanse dollar gezien wordt.

Gewoonlijk zien we juist een negatieve correlatie tussen beiden munten, terwijl er nu sprake is van een vreemde positieve correlatie.

Terwijl de rest van de financiële markt het moeilijk heeft, gaat bitcoin even als een speer. Maar het is dus vooral de vraag hoe lang dat nog duurt. De rest van de markt voor risico-assets (Nasdaq 100 en S&P 500) heeft het immers moeilijk.

Zo verloor de Nasdaq over de afgelopen 5 dagen 4,46 procent van zijn koerswaarde.

Het macro-klimaat

Wat op dit moment vooral als een donkere wolk boven de markt hangt is het macro-economische klimaat, dat over het algemeen negatief lijkt voor bitcoin. De inflatie is binnen de gehele Westerse wereld nog veel te hoog en dat betekent dat de rentes die centrale banken hanteren waarschijnlijk nog relatief lang op dit verhoogde niveau blijven.

Tenzij er plotseling sprake is van een recessie, want dan moet de rem erop en moeten waarschijnlijk de rentes om laag.

Het is echter nog maar de vraag of we met zijn allen op een recessie moeten hopen. Normaal gesproken zorgen die namelijk ook voor koersdalingen bij risico-assets.

Bitcoin maakte er nog nooit eentje mee op wereldwijde schaal, maar de kans is meer dan aanwezig dat de digitale munt zou dalen bij het uitbreken van een mondiale recessie.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....