Bitcoin koers schiet naar $31.000 na nieuws over nieuw bitcoinfonds

De bitcoin koers reageert weer positief op nieuws uit de Verenigde Staten. Een nieuw bitcoinfonds komt er aan. Na eerder al goed nieuws uit institutionele hoek schiet de prijs van bitcoin op de grote beurzen richting $31.000.

Hieronder zie je het koersverloop van BTC tot nu toe in 2023. Aan het begin van het jaar zaten we nog verder onder de grens van $20.000.

Bitcoin koers schiet naar $31.000 na nieuws over nieuw bitcoinfonds

Goedkeuring van eerste versterkte Bitcoin Futures ETF door SEC

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft de eerste versterkte Bitcoin Futures ETF goedgekeurd. Volatility Shares 2x Bitcoin Strategy ETF (BITX) zal de eerste versterkte crypto ETF zijn die beschikbaar is in de Verenigde Staten​.

Een ETF, of Exchange Traded Fund, bundelt effecten zoals aandelen en grondstoffen. Investeerders kunnen aandelen van een ETF kopen om blootstelling te krijgen aan die effecten zonder ze direct te bezitten. In het geval van Bitcoin ETF’s zijn er twee hoofdtypen geweest: Bitcoin futures en Bitcoin spot.

Het BITX-fonds zal een versterkte ETF zijn. Versterkte fondsen gebruiken schuld of financiële derivaten – in dit geval Bitcoin-futures – als hefboom om de rendementen van een benchmarkindex te versterken. Die hefboomwerking kan op korte termijn winst opleveren voor investeerders, maar kan ook leiden tot grote verliezen.

Volgens de aanvraag van de SEC zoekt BITX “investeringsresultaten die overeenkomen met twee keer (2x) het rendement van de Chicago Mercantile Exchange (CME) Bitcoin Futures Daily Roll Index”​​. Een versterkte 2x ETF stelt klanten in staat om blootstelling aan bitcoin te krijgen door slechts de helft van de waarde van de bitcoin op te hoesten.

Hoewel er al een aantal op futures gebaseerde ETF-producten verhandeld worden, heeft de SEC consequent spotproducten geblokkeerd om te lanceren. Andere versterkte Bitcoin-futures producten hebben ook gefaald om de nodige goedkeuringen te krijgen om te lanceren​. Tot nu dus.

Goedkeuring van BITX blaast wat verse lucht in de digitale activa-industrie, nadat de SEC eerder deze maand twee van de grootste cryptobeurzen aanklaagde. Met BlackRock’s aanvraag voor een Bitcoin ETF eerder deze week, zou dit een teken kunnen zijn van de kentering in de turbulente relatie van de SEC met bitcoin.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...