Bitcoin koers schiet richting $31.000

De bitcoin koers is boven de $30.000 geraakt, een plus van 9% over de afgelopen 24 uur. Dat was ook hoognodig na de fikse correcties deze week. De koers zocht de prijzen van eind 2020 op en beleggers verloren miljarden dollars de afgelopen dagen.

Bitcoin koers herstelt op korte termijn

Hoewel de bitcoin prijs per beurs kan verschillen, is de koers rond $26.600 weer naar boven hersteld. Tegelijkertijd zien we in de data van Cryptocompare dat het handelsvolume de afgelopen 24 uur iets is afgenomen. Komt de markt weer in rustiger vaarwater? Dan is een goede weeksluiting komende zondagnacht van belang.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin koers schiet richting $31.000
bron: CryptoCompare

Analisten wezen er de afgelopen dagen op dat het heroveren van $28.800 een cruciaal belang is voor de korte termijn. Een van deze analisten is Rekt Capital, die ziet dat de komende uitdaging bij $32.000 ligt. Daarvoor is dus meer volume en positief momentum in de markt voor nodig.

Met het heroveren van $30.000 lijkt er wat positief momentum in de markt te sluipen, ziet ook de Nederlandse analist Michaël van de Poppe.

Gerealiseerd verlies van ruim 10 miljard dollar

Tegelijkertijd is er realisme op zijn plaats. Er is de afgelopen dagen veel geld verloren. Op basis van de Realized Loss indicator van Glassnode is er on-chain ruim 10 miljard dollar verloren tussen maandag en donderdag.

Op basis van on-chaindata is te bepalen welke beetjes bitcoin met winst of verlies zijn verkocht. In deze tijden wordt er met veel verlies bitcoin uitgegeven, want het is sinds begin 2021 tegen een hogere prijs aangeschaft.

Bitcoin koers schiet richting $31.000
bron: Glassnode, Realized Loss

Het verkopen van bitcoin komt voort uit emotie en angst en dat is begrijpelijk want er is zeer veel angst in de markt. Maar rationeel is anders. Want zodra er een bepaalde consensus in de markt lijkt te bestaan over een bodem, kan de koers weer opnieuw opveren. Het timen ervan is zeer moeilijk, want niemand weet waar de bodem ligt.

Op de aangrenzende futuresmarkt is cryptomarkt breed de afgelopen 24 uur ook nog ~600 miljoen dollar verlies geleden.

Niet geen capitulatiezone aangetikt

Met de Realized HODL ratio, ook van Glassnode, kun je de ultieme bodems van de markt inschatten. Ook hier geldt, je kunt nooit met één indicator de markt voorspellen, daarvoor is een gereedschapskist aan indicatoren nodig. Maar de RHODL geeft wel een beeld hoe diep de correctie is en of er sprake is van capitulatie. Ruim 50% van de markt zit namelijk nog virtueel op winst, die hodlers hebben een groot deel van hun stack historisch gezien tegen een lagere prijs dan ~$26.000 ingekocht.

Uit de RHODL is op te maken dat de groene capitulatiezone nog niet is aangetikt en de afgelopen 24 uur maakt deze zelfs weer een knikje naar boven. Dat betekent dat er voorzichtig weer iets meer jonge, nieuwe adressen op het netwerk worden aangemaakt, een signaal van nieuwe instroom en daar is bitcoin bij gebaat.

Bitcoin koers schiet richting $31.000
bron: Glassnode, Realized HODL Ratio

Bitcoin is te koop bij onder meer Bitvavo:

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency's zijn risicovolle assets.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsupdate

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...