Wanneer is de bitcoin koers het meest volatiel?

Als jij vanuit de hobby in het handelen in cryptomunten bent gerold, vind je het misschien heel normaal dat je altijd, dag en nacht, kunt handelen. In ’traditionele’ markten is dat echter anders. Waar aandelenmarkten openen en sluiten is dat bij een cryptobeurs zoals Binance niet het geval.

De Amsterdamse beurs AEX is bijvoorbeeld open van 09:00 tot 17:30 en in het weekend en op bijzondere dagen zelfs helemaal gesloten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De werkdag van een Bitcoin

Cryptomunten zoals bitcoin hebben daarom indirect een extra (moeilijke) factor die bij het handelen komt kijken. In tegenstelling tot traditionele aandelen is er geen ‘dag’. De markt is elke dag de hele dag open.

Dat zorgt er voor dat je als daytrader momenten hebt dat je niet op de hoogte bent van de laatste prijsontwikkelingen. ’s Nachts gaat de markt gewoon door, terwijl jij daar geen weet van hebt. Tegelijkertijd maakt deze open markt het ook weer erg interessant. Zo kun je kijken hoe de prijs varieert in de loop van dag.

LongHash heeft de data van de afgelopen twee jaar verzameld en geanalyseerd. Ze namen de data van Crypto Data Download om de prijs van een Bitcoin op Coinbase tussen 6 juli 2017 en 2 juli 2019 te bekijken. Hierbij is gekeken naar het hoogste en laagste punt van elke uur van de dag. Dit is vervolgens vergeleken met de andere 23 uur die er in de dag zitten.

In onderstaande tabel is deze data visueel weergegeven. De blauwe staafjes laten de zien, waar de paarse staaf de aangeeft.

Wanneer is de bitcoin koers het meest volatiel?

‘Heftige’ nachten, relatief rustige dagen

Wat valt er uit deze grafiek af te lezen? Ten eerste dat er rond middernacht (let wel op: UTC, Coordinated Universal Time) Bitcoin het meest volatiel is. Als we dit doortrekken naar de tijd die we in Nederland hanteren, komen we voor 00:00 en 01:00 uit op respectievelijk 02:00 en 03:00 ’s nachts.

Ten tweede is te zien dat er om 03:00 (Nederlandse tijd), de grootste swings te zien zijn. Het verschil tussen de lowest lows en de highest highs is daar namelijk het grootst. De markt schommelt dus het meest heftig op de momenten dat wij met ons allen lekker aan het slapen zijn.

Oorzaak van deze schommelingen zijn te zoeken bij de combinatie van twee markten die actief zijn. Rond deze tijd bereiken de inwoners van Noord-Amerika het einde van de dag en tegelijkertijd is dit ook het begin van de werkdag in Azië is. Het is een van de momenten waarop westerse en Aziatische handelaars (waarschijnlijk) gelijktijdig actief zijn.

Azië versus Noord-Amerika

De traders uit Azië worden wakker en reageren op het laatste nieuws dat is gepubliceerd. De Noord-Amerikanse handelaren zijn nog steeds wakker en reageren op hun beurt weer op de beweging die de Aziatische markt veroorzaakt. Of vice versa, er lijkt in ieder geval een correlatie te zijn tussen de twee verschillende market die tegelijk actief zijn/worden.

Ten derde laat de grafiek ook zien dat er niet zo zeer een perfect moment is om iedere dag een beetje Bitcoin te kopen. De afgelopen twee jaar, was de kans op een lowest low het hoogst tussen 7:00 en 11:00 UTC. Echter zijn de verschillen dermate klein, dat het niet zinvol is om hier een hele strategie op te baseren.

De conclusie die getrokken kan worden is dat het veel effectiever is om BTC te kopen en deze gewoon twee jaar lang te hodlen. Het is een klein beetje een open deur (met de kennis van nu), maar de zoektocht naar de dagelijkse dieptepunten en hier vervolgens hier je koopgedrag op te baseren, is een hele uitdaging.

Time in the market is better than timing the market.

Bron: Longhash

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

bitcoin-logo-bull-run Nieuws
Bitcoin koers op hoogste niveau in ruim 2 jaar tijd

  Bitcoin-investeringsproducten zagen afgelopen week een instroom van bijna 600 miljoen dollar, zo blijkt uit...

Nieuws
Ripple Rechtszaak: Nieuwe Class Action, Wat Gaat Ripple Doen?

In 2024 bevindt Ripple zich in een ongekend lastige situatie. Na een tegenslag in de...

Pepe koers pump Nieuws
PEPE Koers Pumpt 50%, Is Deze Nieuwe Crypto Meme De Volgende?

De bekende crypto meme PEPE, verraste vandaag de markt met een indrukwekkende pump van 50%...

Bitcoin
BlackRock noteert hoogste handelsvolume van bitcoin ETF: meer dan $1 miljard

Te midden van de stijgende bitcoinprijs, gaat het ook met BlackRock's bitcoinfonds erg goed. Op...

Bitcoin
HTX, voorheen bekend als Huobi, trekt zich terug voor licentie in Hong Kong

HTX heeft zijn aanvraag voor een licentie voor een "virtual asset trading platform" in Hong...

Lees meer