“Bitcoin koers stijgt 2400% door kunstmatige intelligentie”

De bitcoin prijs kan de komende tien jaar flink stijgen door kunstmatige intelligentie (AI). Dat stelt BitMEX-oprichter Arthur Hayes in een nieuwe blogpost, die zelfs een stijging van 2400% voorspelt voor het komende decennium.

Volgens Hayes hebben AI en blockchaintechnologie de nodige gelijkenissen: de transparantie van informatie en de strikte regels, die niet door een entiteit van buiten zijn te wijzigen.

"Voor een AI die niet menselijk is en intrinsiek geen menselijke 'wetten' begrijpt, is het risico om van het platform te worden verwijderd hoog en ongewenst. AI's hebben een digitaal betalingssysteem nodig met duidelijke en transparante regels die worden toegepast ongeacht wie er transacties uitvoert of waarvoor er betaald wordt op het netwerk. Er mag geen enkele entiteit zijn met de macht om willekeurig de spelregels te veranderen wanneer het hem uitkomt.

Een AI heeft nog geen leger om een betalingssysteem te dwingen zich naar zijn wil te voegen. Het systeem moet vanaf het begin bestand zijn tegen censuur. Een geschikt betalingssysteem is aan te drijven door een openbare of private blockchain. De regels van een blockchain zijn vastgelegd in code die duidelijk en transparant is. Daarom is dit type digitaal betalingssysteem te gebruiken door AI's."

Volgens Hayes heeft AI een digitaal betalingssysteem nodig dat goed is in te vullen door bitcoin.

"Bitcoin is daarom de logische valutakeuze voor elke AI. Het is puur digitaal, bestand tegen censuur, waarschijnlijk schaars, en de intrinsieke waarde ervan is volledig afhankelijk van elektriciteitskosten. Er bestaat vandaag de dag niets dat in de buurt komt van bitcoin wat betreft deze aspecten."

Hayes stelt ook dat AI naar verwachting economische groei zal stimuleren in de komende jaren en hij schetst een model waarin AI binnen het komende decennium tussen de 5% en 50% van het mondiale bruto binnenlands product kan vertegenwoordigen.

Als de AI-economie vertrouwt op bitcoin als kernbetalingssysteem, voorspelt Hayes dat BTC kan stijgen tot wel $760,591, een potentiële stijging van 2.410% ten opzichte van de huidige prijs.

Hayes waarschuwt: "Onthoud - de markt zal te veel betalen voor de groei van het bitcoinnetwerk als het gelooft dat er een mogelijkheid bestaat dat mijn aannames in de toekomst waar zouden kunnen zijn. Het meeste geld wordt verdiend wanneer de marktprijs zich aanpast van 'kan nooit gebeuren' naar 'misschien kan het gebeuren'."

Neem dit soort wilde prijsvoorspellingen altijd met een flinke korrel zout. Hayes heeft er persoonlijk ook belang bij dat de bitcoin prijs flink stijgt. Met BitMex heeft Hayes één van de meest speculatieve handelsplatformen van de markt gecreëerd.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...