Bitcoin prijs dipt naar $42.414, ruim $800 miljoen aan futures in rook op

588 totale weergaven
|

Bitcoin is woensdagavond onder de $43.000 gedaald. Ook de aandelenkoers kleuren rood en de cryptomunt kan zich niet onttrekken aan deze malaise.

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency's zijn risicovolle beleggingen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Prijs is simpelweg het resultaat van vraag en aanbod en wereldwijd wordt er meer bitcoin aangeboden dan gevraagd.

Het sentiment in de markt is niet best met een extreme angstscore van '22' op de Fear & Greed Index.

Aanleiding lijkt het uitlekken van een plan van de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, om de rente eerder dan verwacht weer op te laten lopen en de opkoopprogramma's af te bouwen ('tapering'). De Fed zou al in maart 2022 gaan ingrijpen.

Recent richtte de dollar zich weer op en ook de Amerikaanse staatsobligaties hielden zich sterk, terwijl aandelen en crypto's verliezen moesten slikken.

Bovendien is het onrustig in Kazachstan. In het land is het internet compleet platgelegd, waardoor miners in het land abrupt moeten stoppen. De rekenkracht die uit het land komt is gedaald van 229 extrahash per seconde op 1 januari naar 165 EH/s op 5 januari.

Analyses

Ten derde zien analisten, waaronder Rekt Capital dat de koers onder een belangrijke trendlijn is gezakt.

De afgelopen weken koerste bitcoin tussen de beide exponential moving averages, maar de prijs is hier inmiddels onder geraakt.

Dezelfde analist ziet ook dat verkoopvermoeidheid kan gaan optreden onder de verkopers van bitcoin.

Of de koers herstelt, is logischerwijs afhankelijk van meer vraag en daarmee liquiditeit op de beurzen.

Van de Poppe denkt (in een latere tweet) dat het testen van de $42.000-zone vooralsnog de laatste daad van de bears moet zijn.

Hoger percentage onder water

Wat ook meespeelt, is dat een steeds groter deel van de hodlers ook onder water komt te staan. Een logisch gevolg als de prijs daalt, want diegenen die boven de huidige marktprijs hebben gekocht, staan voor die beetjes bitcoin op virtueel verlies.

Dat kan in potentie een kanteleffect bewerkstelligen dat ook hodlers ook hun oudere munten (die nog op winst staan) van de hand doen. Maar zover is het (nog) niet.

Analist TXMC maakt een vergelijking met oktober 2021, toen 13% van alle houders virtueel onder water stond. Dat percentage is nu 28%.

Futures in rook op

De prijsdaling had ook liquidaties tot gevolg op de futuresmarkten. Op de gehele cryptomarkt zijn er 812 miljoen dollar aan future-contracten in rook opgegaan.

Dat zijn contracten waarmee je kunt speculeren op de toekomstige prijs. Een van de houders (long of short) trekt aan het langste eind, afhankelijk wat de onderliggende spotprijs doet.

Op de dag zelf ging het snel met de liquidaties, merkt ook Will Clemente op.

De futuresmarkt is een vrije markt, er is géén toezichthouder die de markten stillegt. Ruim 90% van de geliquideerde contracten zijn handelaren met een longpositie.

Ter relativering: het valt enigszins in het niet bij de waterval aan futures liquidaties op 4 december 2021.

We zien ook andere bewegingen op de markt. Miningbedrijven bijvoorbeeld, die houden hun gedolven bitcoins voornamelijk vast en geven deze niet op de wereldmarkt uit.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsprijs

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...