Bitcoin miners in Kazachstan moeten stoppen, land zit zonder internet

Bitcoin miners in Kazachstan moeten stoppen, land zit zonder internet

De regering van Kazachstan heeft de toegang tot het internet afgesloten. Het is een reactie op de escalerende protesten die al de hele dag in het Centraal-Aziatische land gaande zijn.

Geen internet

Eerder vanochtend kwam in verschillende media naar buiten dat demonstranten, gewapend met knuppels en metalen staven, het kantoor van de burgemeester van hoofdstad Almaty bestormden. De aanleiding voor de onrust waren naar verluidt onder andere de de hoge brandstofprijzen. Al snel liep het uit op een politiek geladen protest.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De onrust is ook terug te zien op het Bitcoin netwerk. Er zijn veel nieuwe miners naar het land getrokken als gevolg op het verbod in China. Kazachstan is volgens schattingen de thuisbasis van maar liefst 18% van de hashrate van alle bitcoin miners in de hele wereld. Door de internet-blackout staan ook mining farms stil.

The Block heeft een onderzoekje gedaan naar de mining pools en hun huidige rekenkracht vergeleken met die van een halve dag geleden.

De meest significante gevolgen zijn voelbaar bij 1THash (82% daling), OKExPool (46,3% daling) en KuCoinPool (22,7% daling). Ook F2Pool, AntPool en ViaBTC zagen dalingen van respectievelijk 12,8%, 11,6% en 19,2%.

Geen probleem

Het lijkt misschien problematisch dat een deel van de rekenkracht ineens van het netwerk is afgesloten. Toch is dit peanuts, vergeleken met wat er afgelopen zomer gebeurde.

Toen werd zo'n 50% van de rekenkracht China uitgejaagd. Daardoor verplaatsten veel mining farms haar apparatuur naar andere oorden, zoals Kazachstan maar ook de Verenigde Staten.

Vorige week bereikte de hashrate een all-time high en daarmee waren de gevolgen van het verbod weer teniet gedaan. Ook heeft Bitcoin een tweewekelijkse aanpassing van de moeilijkheidsgraad voor miners ingebouwd. Daardoor zal de blockchain gewoon op normaal tempo blijven werken.

Het laat ook mooi het belang van decentralisatie zien. Er staan niet direct problemen als een netwerk afhankelijk is van één fysieke of geografische locatie.

Voor Kazachstan zijn de problemen nog niet opgelost. President Kassym-Jomart Tokayev heeft toegezegd hard te zullen optreden tegen de protesten. Hier zullen de gas- en olieprijzen echter niet van dalen. Het land is ook bang voor elektriciteitsproblemen in het koude winterseizoen.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin mining

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties