Bitcoin koers tikt $25.183 aan, is dit een kopie van de markt van 2017?

Bitcoin heeft deze zondag weer de $25.000-grens beslecht met een voorlopig hoogtepunt van $25.183 op de Bitstamp grafiek. PlanB is er als de kippen bij om een tweetje de wereld in te sturen naar zijn 1,8 miljoen volgers.

Het is de derde keer dat de koers de $25.000 aantikt (zie de onderstaande grafiek van de afgelopen twee weken), maar dat deze ook weer snel afgewezen wordt. Hoe moeten we deze koersbewegingen nemen?

bitcoingrafiek afgelopen 2 weken, bron: CryptoCompare
bitcoingrafiek afgelopen 2 weken, bron: CryptoCompare

'Pas op voor whales'

Cointelegraph citeert enkele analisten die de koers duiden. In het weekend zijn de orderboeken nu eenmaal dunner en proberen bulls bepaalde weerstandsniveaus uit te testen, in dit geval rond de $25.000. Bijvoorbeeld om de koers een nette weeksluiting te geven en zo bullish brandstof te geven voor de aanstaande week.

Vertrouw het niet, zegt de populaire handelaar Josh Rager. 'Prijsbewegingen op zondag zijn meestal alleen te vertrouwen richting de slotkoers van de dag. Afgezien daarvan moet ik gewoon hopen dat het binnen de huidige range blijft'. Inmiddels is de koers onder de $24.700 geraakt.

Material Indicators heeft de orderboeken van Binance geanalyseerd. De analisten waarschuwen dat spelers met een groot volume nog steeds de spotprijs manipuleerden door bid - en askniveaus te verplaatsen.

'De beruchte BTC-koopmuur is OPNIEUW verplaatst!', schrijft hetzelfde Twitteraccount. Ze proberen de koers door de $25.000 te pushen om zo meer kopers aan te trekken, want er ligt minder weerstand bij de levels $26.000 en $30.000.

Volgens Rekt Capital drukt de koers de 200 weeks moving average op dit moment (de gele lijn) en moet bitcoin door de weerstandszone van $25.000 breken voor meer momentum.

Vergelijking met 2017?

Sommige analisten zien in de huidige markt een kopie van de markt van 2017, zoals de analisten van het handelshuis Decentrader. Op basis van historische cycli zouden de huidige koerspatronen in grote mate overeenkomen met 2017, het jaar dat gekenmerkt werd door een enorme bullrun.

'De recente run van $ 17.000 naar $ 23.000 komt overeen met de beweging van 2017 rond de 1.000 dagen', twittert het handelscollectief.

Filbfilb, CEO van Decentrader, verklaart bovendien dat $180.000 de lange termijn target voor de lange termijn. Genoeg hopium onder de handelaren dus, maar houd het hoofd altijd koel. Bitcoin is een zeer volatiele asset, die ook flink kan corrigeren wat het jaar 2022 alleen maar heeft aangetoond. Neem geen onnodige risico's en gebruik absoluut géén hefbomen.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsupdate

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...