Week in Bitcoin met PlanB: ‘Bitcoin kan in 14 dagen van 24.000 naar 42.000 dollar stijgen’

Het was weer een roerige week voor bitcoin. In dit weekoverzicht vind je het belangrijkste en meest opmerkelijke nieuws.

DNB verhoogt toezichtskosten op cryptosector met 1,2 miljoen euro

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft de toezichtkosten voor 2023 begroot op 3,9 miljoen euro. Dat is een verhoging van 1,2 miljoen euro ten opzichte van 2022.

ECB roept banken op om niet te veel blootstelling te hebben aan bitcoin

Banken in de EU zouden moeten beginnen met het toepassen van limieten op bitcoin bezit, nog voordat de wereldwijde normen van het Basel Committee on Banking Supervision (BCBS) van kracht gaan. Dat zeggen zeiden toezichthouders bij de Europese Centrale Bank (ECB).

Hong Kong reguleert cryptosector, Amerikaanse miljardenbroker springt op markt

Het zoemt al langer rond in de markt, maar Hong Kong reguleert cryptobedrijven per 1 juni 2023. Dat maakt de overheid in deze bekendmaking openbaar. De 7,2 miljoen inwoners van deze bestuurlijke regio van China kunnen vanaf juni 2023 bitcoin kopen en zelf bewaren.

Inflatie in januari 2023 in Amerika vastgesteld op 6,4%

Ook het consumentenproductindexcijfer (CPI) uit de Verenigde Staten voor de maand januari 2023 was in het nieuws. De inflatie in de VS voor de maand januari is vastgesteld op 6,4%. Dus de prijzen uit het mandje liggen in januari 2023 gemiddeld 6,4% hoger in vergelijking met januari 2022.

Bitcoin miners verdienen honderdduizenden dollars aan Ordinals

Niet iedereen binnen de bitcoingemeenschap is blij met de komst van Ordinals op de blockchain, maar voor de miners zorgt het wel degelijk voor een appeltje voor de dorst. Ordinals zorgen ervoor dat non-fungible tokens (NFTs) overwaaien van andere blockchains naar bitcoin. Inmiddels wordt het door Ordinals zo druk op de blockchain, dat deze toepassing regelmatig tot wel 50 procent van de blokruimte inneemt.

Oeps, iemand betaalt ruim 11.000 dollar voor een NFT op bitcoin

Een opmerkelijke bitcointransactie: iemand betaalt ruim 11.000 dollar om een filmpje op de blockchain te laten zetten via het Ordinals protocol.

Hoe gaat om deze transactie die in het block 776884 is meegenomen. De verzender heeft ruim 0.49 bitcoin betaald om dit filmpje op de blockchain vast te leggen.

Binance Pool maakt een block zónder bitcoin transacties

De laatste weken is er veel te doen geweest over de blocken in de blockchain van bitcoin. Ze groeiden dankzij de nieuwe Ordinal-NFT's enorm qua omvang (tot zelfs 4 MB) en zitten daardoor vol met plaatjes. Toch ging het nu ineens anders: een mining pool maakte een leeg block.

Bitcoin Focus #166: Bitcoin is niet wat het lijkt

Bitcoin is niet wat het lijkt. Nee, écht niet! Aaron vertelt je er op Bitcoin Focus meer over. Zojuist las je een kort voorproefje van een Premium artikel over 'Bitcoin is niet wat het lijkt'. Maar er is nog veel meer over te zeggen! Is bitcoin een subjectief iets?

Lees het hele verhaal op Bitcoin Focus! Met de kortingscode WELKOMBIJFOCUS kun jij voor 1 euro voor de eerste maand alle toffe verhalen (terug)lezen, terwijl je drie keer per week nieuwe edities kunt lezen. Waaronder dus het verhaal waarvan je zojuist al een kort beginnetje van hebt kunnen lezen.

Gebruik de code WELKOMBIJFOCUS bij het inschrijven op de premium pagina!

'Do Kwon sluisde 100 miljoen dollar weg'

Medeoprichter Do Kwon van Terraform Labs heeft 10.000 bitcoin weggesluisd. Een deel daarvan is omgewisseld in cash bij een Zwitserse bank. Die beschuldigingen staan in de aanklacht van de Securities & Exchange Commission (SEC), meldt Bloomberg.

PlanB: 'De wereld is niet klaar voor de volgende bitcoin halving'

De volgende halving van bitcoin komt voorzichtig dichterbij. Voor nu staat deze historisch gezien belangrijke gebeurtenis op de planning voor 18 maart 2024, al blijft dat natuurlijk afhankelijk van de snelheid waarmee miners nieuwe blokken weten te produceren. Op dat moment halveert de blokbeloning voor miners van 6,25 naar 3,125 bitcoin per blok.

PlanB: 'Bitcoin kan in 14 dagen van 24.000 naar 42.000 dollar stijgen'

De bitcoin koers steeg gisteren voor het eerst sinds augustus 2022 boven de 25.000 dollar uit. Helaas voor de bulls verloor het die koers alweer snel, omdat er toch nog teveel onzekerheid is op macro-economisch vlak. Ondanks die onzekerheid is de Nederlandse analist PlanB optimistisch en voorziet hij een mogelijk bitcoin koers van 42.000 dollar binnen 14 dagen.

Podcasttip: Ray Dalio bij We Study Billionaires

Een zijstapje naar de traditionele wereld. Een van de meest succesvolle investeerders ooit, Ray Dalio, is te gast bij 'We Study Billionaires'.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsweekoverzicht

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...