Waar we deze week op moeten letten bij de bitcoinmarkt

Waar moeten we de komende week op letten? Het wordt een drukke week met de nodige jaarcijfers van bitcoinbedrijven zoals Coinbase. Coinshares en Block.

Daarmee wordt inzichtelijk hoeveel schade het ineenstorten van FTX heeft aangericht op de bedrijfsbalansen van deze bedrijven, respectievelijk een beurs, vermogensbeheerder en broker.

Coinbase maakt zijn jaarresultaten over 2022 op 21 februari bekend. Chief executive officer Brian Armstrong waarschuwde in december al dat jaaromzet minder is dan de helft van de 7,8 miljard dollar die het in 2021 omzette. De aandelen COIN van het bedrijf heeft een heuse achtbaanrit achter de rug. COIN daalde in 2022 met ongeveer 85%, maar is sinds dit jaar alweer bijna verdubbeld. Maar de koers is nog ver verwijderd van de all-time high van april 2021.

Dat instanties zoals de Securities & Exchange Commission (SEC) en het ministerie van Justitie steeds actiever optreden tegen de cryptosector, maakt de analisten afwachtend.

Christopher Brendler, analist bij D.A. Davidson heeft donderdag het aandeel COIN verlaagd naar neutraal, meldt The Block. ‘Hoewel we nog steeds geloven dat Coinbase de winnaar op de
lange termijn is, neemt de SEC duidelijk een meer strijdlustige houding aan ten
opzichte van crypto’, schrijft Brendler in een notitie, volgens Barron’s. ‘De prijs is sinds het begin van het jaar bijna
verdubbeld, maar de risico’s nemen nog steeds toe.’

Cathie Wood van ARK Invest blijft echter COIN kopen, afgelopen week ook weer een inkoop van 6,7 miljoen dollar. Aanstaande dinsdag gaat vermogensbeheerder Coinshares zijn resultaten bekendmaken, terwijl Block, bekend van de Cash App, zijn cijfers op 23 februari publiceert.

Regeldruk

Het is de vraag of Amerikaanse toezichthouders komende week verder gaan doorpakken op de cryptosector. Zo zijn aanklachten ingediend tegen Paxos, Terraform Labs en diens oprichter Do Kwon, en zijn ook er strenger regels opgelegd voor het bewaren van bitcoin en andere munten. Kunnen er de komende dagen meer aankondigingen volgen?

Marktleider Binance dekt zich alvast in en bereidt zich voor op een schikking met de Amerikaanse autoriteiten, zo meldt Wall Street Journal. Eerder heeft Kraken een boete betaald en ook naar Nexo is er een aanklacht van 22,5 miljoen dollar gestuurd.

Check ook ons weekoverzicht met de meest relevante nieuwtjes van afgelopen week.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...