Bitcoin koers valt naar beneden richting bekende grens

De bitcoin koers schoot eerder deze week richting de grens van $32.000 op grote cryptobeurzen. Op het moment van schrijven is de daling van de afgelopen week echter weer te niet gedaan.

Op het moment van schrijven van dit artikel is de prijs van bitcoin $30.000. Het aantal “Sats per Dollar” (waarbij ‘Sats’ staat voor Satoshis, de kleinste eenheid van Bitcoin) is 3.333. De “Market Capitalization” (marktwaarde) van Bitcoin is momenteel $582.9 miljard.

In onderstaande grafiek zie je het koersverloop van de afgelopen 7 dagen voor de bitcoin koers. Gisteren (13 juli) brak de prijs van BTC naar boven uit.

Bitcoin koers valt naar beneden richting bekende grens

Een interessante vergelijking wordt vaak gemaakt tussen Bitcoin en goud. Wanneer we de prijs van bitcoin uitdrukken in goud, kost een bitcoin momenteel 15,5 ounce goud. De marktwaarde van Bitcoin is ongeveer 4,48% van de totale marktwaarde van goud.

“Corporate Treasuries” (bedrijfskluizen) hebben momenteel ruim 1,6 miljoen BTC in hun bezit, met een totale waarde van $49.9 miljard. Dit is ongeveer 8,56% van de totale hoeveelheid Bitcoin die in omloop is.

De totale hoeveelheid Bitcoin (“Money Supply”) is op dit moment 19.429.124,35 BTC, waarvan 92,52% al is uitgegeven. Er is nog ongeveer 1.570.656,23 BTC over om uit te geven.

Netwerk & miners

Er zijn in totaal 864.675.719 Bitcoin-transacties geweest. De gemiddelde snelheid van transacties (“Rate”) in de afgelopen 30 dagen was 4,9 transacties per seconde.

De “Blockchain” is een soort digitaal grootboek waarin alle transacties worden bijgehouden. De “Block Height” (het aantal blokken in de blockchain) is momenteel 798.694 en de grootte van de blockchain (“Chain Size”) is 562,8 GB. De tijd tussen twee blokken (“Block Time”) is gemiddeld 9:47 minuten in het afgelopen jaar.

Er zijn veel “nodes” in het Bitcoin-netwerk die helpen om transacties te verifiëren en de blockchain te onderhouden. We hebben ook informatie over speciale “Tor” nodes, die een extra niveau van privacy en anonimiteit bieden door transacties via het Tor-netwerk te routen.

Het “Lightning Network” is een protocol bovenop de Bitcoin blockchain dat snelle en goedkope transacties mogelijk maakt. Het heeft momenteel een totale capaciteit van 4.868,49 BTC, verdeeld over 16.327 nodes en 69.256 kanalen.

“Mining” is het proces van het valideren van transacties en het toevoegen van nieuwe blokken aan de blockchain. De huidige “Hash Rate” (rekenkracht van het netwerk) is 382,6 EH/s. Elke 2016 blokken wordt de “Difficulty” (moeilijkheidsgraad) aangepast om ervoor te zorgen dat de bloktijd ongeveer 10 minuten blijft. De huidige moeilijkheidsgraad is 53,9×10¹².

Een “Halving” is een evenement waarbij de beloning voor het minen van bitcoin wordt gehalveerd. Dit gebeurt ongeveer elke vier jaar. De volgende halvering wordt geschat op 20 april 2024.

De “Realized Monetary Inflation” (gerealiseerde monetaire inflatie) is momenteel 1,76%, terwijl de “Forward Monetary Inflation” (verwachte monetaire inflatie) 1,53% is. De “Velocity of Money” (omloopsnelheid van het geld), of hoe vaak een gemiddelde Bitcoin in een jaar van eigenaar wisselt, is 30.

De “All-Time High” (hoogste prijs ooit) van bitcoin was $69.010 op 10 november 2021. Sindsdien is de prijs met 56,50% gedaald.

De informatie in dit artikel geeft een momentopname van de stand van zaken in de Bitcoin-wereld. Het is belangrijk om te onthouden dat deze cijfers voortdurend veranderen als gevolg van transacties, mining en andere activiteiten in het netwerk.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...