Bitcoin koers van $30.000 heeft grote impact op winsten bitcoin miners

De kwakkelende bitcoin koers zorgt meer en meer voor ellende bij de bitcoin miners. We zweven nu al enige tijd rond de 30.000 dollar en dat komt niet ten goede aan de winstgevendheid van de miljardenindustrie die bitcoin met hun hashrate beschermt.

Productiekosten kruipen dichter naar de koers

Hoewel de meeste bitcoin miners de afgelopen maanden hun bitcoin nog wisten vast te houden, begint de situatie nu langzamerhand precair te worden. Volgens berekeningen van het on-chain analyseplatform CryptoQuant kunnen de productiekosten van een bitcoin momenteel weleens heel dicht bij de huidige koers liggen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De zogenaamde "kale" kosten liggen wellicht rond de 22.000 dollar per bitcoin voor miners in Noord-Amerika - wat het huis is van het leeuwendeel van de hashrate - maar door extra kosten kan die prijs weleens rond de 30.000 dollar liggen.

"Wij schatten dat de gemiddelde kosten voor bitcoin miners in Noord-Amerika op zo'n 22.000 dollar per bitcoin liggen. Deze schatting is inclusief de directe kosten voor het minen en de overige kosten. Hier zitten echter niet de afschrijvingen van hardware bij", aldus Julio Moreno van CryptoQuant.

Meer tijd nodig om investering eruit te halen

Hoewel de kosten per terahash flink zijn afgenomen sinds december 2021 is de tijd die bitcoin miners nodig hebben om hun investering eruit te halen juist toegenomen. XBTJames heeft een mooie grafiek in elkaar gezet om deze gegevens met ons te delen.

"De tijd die nodig is om een investering terug te verdienen is sinds het Chinese verbod flink teogenomen. Terwijl de prijs van ASICs stukken lager is, helpen de dalende bitcoin koers en de toename van de hashrate niet mee", aldus XBTJames.

Om de pijn voor miners te verzachten zijn volgens de analist simpelweg hogere bitcoin koersen nodig. Ook voor de partijen die nu in de markt stappen. Wat dat betreft lijkt het erop dat de miners een wat zwaardere periode tegemoet gaan.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....