Bitcoin koers veegt FTX-verliezen van tafel en breekt uit

De bitcoin koers is de nieuwe week gestart op het hoogste punt van 2023, maar de meningen over de huidige opleving zijn nog altijd verdeeld. Volgens sommigen is er sprake van de mogelijke start van een nieuwe bullmarkt, terwijl anderen nog wat huiverig zijn na het lastige jaar dat 2022 voor de markt was.

Volgende bearmarkt rally?

Het is bijna opvallend te noemen dat sommige bears op dit moment nog steeds vasthouden aan hun voorspellingen van een bitcoin koers van 12.000 dollar. Aan de andere kant moeten we ook zeker niet te vroeg juichen, omdat het sentiment rondom bitcoin in recordtempo kan veranderen. Als we de afgelopen jaren iets geleerd hebben over deze markt, dan is dat het wel.

Op korte termijn kunnen de meest onverwachte dingen gebeuren. In principe had ook niemand de rally van de afgelopen weken zien aankomen. Momenteel schrijft bitcoin zelfs een reeks van 12 opeenvolgende groene dagen, wat de langste positieve reeks ooit is op dat vlak. Ondanks die positieve reeks staan we op dit moment krap boven de all-time high die bitcoin in december 2017 bereikte.

De ellende rondom het omvallen van FTX is met de stijgingen van de afgelopen weken in ieder geval volledig uit de markt gespoeld. Wat natuurlijk niet wegneemt dat er nog de potentie is om terug te vallen, maar voorlopig kunnen we niet ontkennen dat het er allemaal florisant en rooskleurig uitziet voor bitcoin.

Focus op de aandelenmarkt

Voor nu komt de focus van de financiële wereld voor even te liggen op beursgenoteerde bedrijven die aan de beurt zijn om hun cijfers te presenteren. Een strateeg van de Bank of America merkte afgelopen week in een notitie op dat de markt weer steeds gevoeliger wordt voor cijfers. Zodanig dat deze momenteel meer impact op de koersen hebben dan bijvoorbeeld de consumentenprijsindex (CPI) die afgelopen week gepresenteerd werd.

Dat is wederom een teken dat de macro-economische situatie opklaart en dat we onze focus langzaam maar zeker kunnen verleggen naar datgene waar het echt om draait, de fundamentele onderliggende omstandigheden van een asset. Voor bitcoin kan dat betekenen dat zaken als on-chain analyse weer belangrijker worden voor het verloop van de koers.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....