Bitcoin volatiliteit deert hodlers niet: 65 procent van alle BTC staat al jaar stil

Bitcoin volatiliteit deert hodlers niet: 65 procent van alle BTC staat al jaar stil

De bitcoin koers mag het vanaf de all-time high van november 2021 dan lastig hebben, maar bij de doorgewinterde hodlers is daar weinig van te merken. Terwijl bitcoin 60 procent van zijn koerswaarde verloor, zijn 65 procent van alle bitcoin al ruim één jaar niet van adres gewisseld.

Willy Woo verklaart

On-chain analist Willy Woo is overigens kritisch op het verhaal van Will Clemente. Hij is het niet oneens met het feit dat 65 procent van alle bitcoin niet in beweging zijn gekomen, maar volgens hem zijn er andere factoren die op dit moment belangrijker zijn en meer impact hebben op de bitcoin koers.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De prijsdalingen van de afgelopen maanden zijn volgens Willy Woo het gevolg van de verkoop van bitcoin futures-contracten. Op die manier is het namelijk mogelijk om bitcoin te verkopen, zonder dat je deze daadwerkelijk bezit.

In theorie is het mogelijk om oneindige hoeveelheden fiatgeld bij te printen. Wat je dan op de futuresmarkt kan doen is kunstmatige bitcoin lenen en die allemaal verkopen om de prijs te drukken. Zo is het mogelijk om zonder daadwerkelijk bitcoin te bezitten, met bitcoin die helemaal niet bestaat, de koers van bitcoin te drukken.

Kan dit oneindig doorgaan?

Gold- en silverbugs claimen dat deze praktijken al jaren de koersen van edelmetalen drukken en het is niet uit te sluiten dat ze hier gelijk in hebben. Het lastige aan edelmetalen is dat het in principe geen transparante markt is. Niemand weet hoeveel goud en zilver er daadwerkelijk in omloop is. Natuurlijk zijn er schattingen, maar het is in de praktijk niet te verifiëren.

Bitcoin is in die zin anders. Iedereen die een node draait kan op iedere moment precies zien hoeveel bitcoin er in omloop is. Het is mogelijk om de koersen tijdelijk te drukken met dit soort praktijken, maar op de lange termijn zal de absolute schaarste van bitcoin overwinnen.

"Dit is is hoe de manipulatie eindigt", zo schrijft de Amerikaanse tak van Bitcoin Magazine. Uiteindelijk is het belangrijk dat mensen hun bitcoin bij de beurzen weghalen en in eigen wallets bewaren. Bij een beurs kan er in je account wel staan dat je één bitcoin bezit, maar je weet nooit zeker of het slechts om een claim gaat.

Een beurs die 1 miljoen bitcoin heeft, kan zijn klanten in theorie wijsmaken dat ze 10 miljoen bitcoin bezitten. In principe is er geen manier om dat te controleren. Als klanten die bitcoin echter van de beurzen afhalen, dan komt de waarheid snel aan het licht. Dat is in veel gevallen niet mogelijk met edelmetalen.

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties