‘Bitcoin kopers terughoudend vanwege aflopen $1,55 miljard aan opties’

Update – De bitcoin prijs is aan een vrije val begonnen. De koers duikelt onder de $48.000, een correctie van ruim 21% de afgelopen zeven dagen. De huidige dip komt bovenop de dip van afgelopen weekend onder $52.000. Een plotse daling van de bitcoin rekenkracht in China is volgens een analist als Willy Woo een ’trigger’ geweest voor handelaren om te verkopen.

Andere verklaringen zijn: beleggers nemen na het record boven $64.000 tussentijds winst, terwijl andere beleggers in paniek zijn geraakt door de duikeling. Daardoor daalt de prijs nog verder.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ook de derivatenmarkt speelt altijd een rol in de prijsontwikkeling omdat handelaren derivaten gebruiken om hun positie op de spotmarkt te ‘hedgen’ of vice versa.

Zo lopen er vandaag 1,55 miljard dollar aan Bitcoin (BTC) opties vandaag af. Het is volgens deze analyse van Cointelegraph één van de redenen waarom kopers terughoudend zijn om bitcoin onder $50.000 bij te kopen.

Bitcoin opties

Een bitcoin derivaat zoals een optie is een manier om op de toekomstige prijs van de onderliggende asset
bitcoin te ‘gokken’. Met de juiste strategie kunnen professionele
handelaren daar een leuk rendement mee maken. In dollars welteverstaan.

Het zijn voornamelijk professionele handelaren die hier gebruik van maken. Het Nederlandse Deribit, gevestigd op Panama, heeft ruim 90% van de optiemarkt in handen. Opties zijn ook een manier om je risico’s in de markt af te dekken. Zodra er onverwachte prijsactie is, dan zijn optiehandelaren er als de kippen bij om hun optiepositie bij te stellen.

Handelaren verkopen bijvoorbeeld hun bitcoin zodra de prijs daalt, zodra de druk op houders van een long contract toeneemt. Kijkende naar de aflopende opties van aanstaande vrijdag, wat zegt het over de markt? En gaan de bears, die speculeren op een lagere prijs van $57.000, winnen?

Dat ziet er nu wel naar uit.

'Bitcoin kopers terughoudend vanwege aflopen $1,55 miljard aan opties'

Bitcoin opties die 23 april aflopen. Bron: Bybt

In de bovenstaande grafiek zie je de verhouding tussen de calls en puts per prijsniveau. In totaal lopen er 27.320 BTC aan optiecontracten af deze vrijdag. Tegen de huidige prijs zijn deze contracten ~1,55 miljard dollar waard.

45% van de openstaande contracten, ook wel open interest genoemd, zijn calls. Dat zijn contracten die uitgaan van een hogere prijs.

De call opties die uitgaan van een spotprijs van $64.000 of hoger vóór aanstaande vrijdag, zijn nagenoeg waardeloos. Dat verlies moeten de houders van die contracten nemen, want de kans dat de prijs nog door $64.000 schiet de komende dagen, is zeer gering.

Trek je die posities van het totaal af, dan zijn de put opties in de meerderheid. Want 70% van de overgebleven 19.930 contracten zijn puts.

Concluderend zijn de bears, die speculeren op een koers onder $57.000, met 340 miljoen dollar in het voordeel. Zij kunnen vandaag hun winst gaan incasseren.

Kopers terughoudend

Relativerend: de optiemarkt is vele malen kleiner dan de futuresmarkt. Het overgrote deel van speculatie vindt plaats met doorlopende futures op beurzen zoals Binance, Bybit en OKEx. Maar een blik op die beurzen leert dat kopers van long contracten zich koest houden. Op de onderstaande grafieken staat de verhouding tussen long – en shortcontracten van doorlopende futures (perpetual swaps).

Dat zijn net zoals opties, instrumenten om te speculeren op de toekomstige prijs. Anders dan een normale future, die is vastgeklikt op een vooraf vastgestelde datum, is een swap flexibeler. Je kunt tussentijds anticiperen op prijsactie en sneller openen en sluiten. Wel met alle risico’s van dien, want dit soort speculatie is alleen geschikt voor ervaren beleggers.

Conclusie: whales en arbitrage handelsdesks hebben hun long posities (speculerend op een hogere prijs) niet uitgebreid in de huidige markt die ruim 20% is gecorrigeerd.

'Bitcoin kopers terughoudend vanwege aflopen $1,55 miljard aan opties'

Volg het laatste Bitcoin Nieuws via onze app. De versie voor Android is hier te downloaden.

Lees meer over:
opties

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...