Waar komt de grote Bitcoin daling vandaan?

De bitcoin (BTC) prijs daalde vandaag flink. De huidige prijs is 18,848.93USD, dat is @#btc_percent_change lager dan 24 uur geleden. De markt reageert heftig op een aantal geruchten en nieuwtjes. Wat is er aan de hand?

Liquidaties

Naast het kopen en verkopen van bitcoin heb je ook tal van financiële producten om te speculeren op de koers. Denk aan futures en andere derivaten. Dat klinkt leuk, maar is ook risicovol.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Volgens data van Bybt werden er in 24 uur voor $9.85 miljard aan opties geliquideerd tijdens de weg naar beneden van BTC. Na de grote dip van $10.000 herstelt de koers zich iets, maar dat kan veel long posities niet redden.

Zo'n 90% van deze liquidaties komt van longs. Van partijen die posities hebben ingenomen speculerend op een (veel) hogere prijs van BTC.

Binance is de grootste beurs qua dagvolume en is verantwoordelijk voor $4,7 miljard (zo'n 50%) van deze liquidaties.

Lees hieronder verder over de prijsdaling!

Waar komt de grote Bitcoin daling vandaan?

Waar komt de prijsdaling van bitcoin vandaan?

De prijs van bitcoin is een kwestie van vraag en aanbod. Het is een wereldwijde markt die explosief groeit. Dat zorgt voor veel (nieuwe) opties, maar ook voor volatiliteit.

Goed en slecht nieuws heeft hoe dan ook invloed op de prijs. Naarmate een assetklasse groeit is dat waarschijnlijk echter minder dan bij een kleine markt. De vraag bij BTC is dus altijd: hoeveel invloed heeft deze gebeurtenis nu echt? Die vraag moet iedereen zichzelf stellen bij mogelijke aanleidingen voor een daling (of stijging).

De bitcoin brak in december 2020 de grens van $20.000. Inmiddels staat de koers nog altijd op 18,848.93USD. Geen man overbood, maar voor partijen die heftig speculeren op dagprijzen of met futures aan de slag gaan kan dit een behoorlijke klap zijn.

De markt lijkt onder andere te reageren op een bericht uit de hoek van het twitteraccount FXHedge. Het Amerikaanse ministerie van Financiën is volgens dit account bezig met aanklachten tegen verschillende bedrijven. Het gaat specifiek over het witwassen van geld met behulp van cryptocurrency's.

Volgens advocaat Jake Chervinsky is dit echter geen reëel scenario. Het is niet de taak van het ministerie van Financiën van de VS om witwaszaken aan te spannen. Hij benoemt ook dat dit soort dingen bijna nooit lekken. De verantwoordelijkheid voor het aanklagen van witwassers ligt bij het ministerie van Justitie.

China en mining

Een andere mogelijke aanleiding ligt in China. Deze week kwam er een explosief nieuwtje uit een Chinese kolenmijn. 29 mijnwerkers kwamen vast te zitten en na de explosie stroomde er ook water binnen. Er is bijzonder veel menselijke leed en ook het bitcoinnetwerk voelt de gevolgen.

Dit gebeurde in de provincie Xinjiang en zij zijn een van de belangrijkste plekken waar bitcoin miners zich vestigden. De hardware in deze regio zit zonder stroom en dat zorgt voor een klap in de hashrate (de rekenkracht van alle BTC miners) van het netwerk.

Dit zorgt ervoor dat er voorlopig minder blocks worden gevonden. Dat is slecht nieuws, maar het protocol van BTC heeft een manier om op dit soort dingen te reageren.

Allereerst: het netwerk blijft gewoon draaien. De overgebleven miners strijden nog altijd om nieuwe bitcoin met elkaar. Alleen doen ze dat met minder concurrentie, maar met dezelfde moeilijkheid.

Na 2016 blocks (normaal gesproken is dat zo'n 2 weken) wordt de moeilijkheid aangepast. Het is een kwestie van wachten tot deze blocks gevonden zijn, daarna probeert het protocol de gemiddelde blocktime weer op 10 minuten te krijgen door zich aan te passen aan de aanwezige miners.

Kortom: bitcoin zal zichzelf aanpassen aan de nieuwe mining situatie. Het netwerk is niet kapot en blijft gewoon draaien.

Lees hier meer over mining: Wat is Bitcoin minen? Een simpele uitleg over de strijd om nieuwe BTC

Larry Cermak van The Block reageert op het nieuws rondom de hashrate. Volgens hem staat de daling van de hashrate voor zo'n 20% van het totaal. Het gaat dus om miners in China met name die (noodgedwongen) zijn gestopt.

Ook is het niet zo dat er slechts enkele partijen bezig zijn met het minen van BTC. De onderstaande mining pools bestaan uit honderden (of duizenden) individuele miners en locaties.

Geen paniek

Dit soort dagen en weken horen erbij in de wereld van bitcoin. Het netwerk draait nog en kan omgaan met deze tegenslagen. Mocht je slapeloze nachten hebben van dit soort prijsbewegingen, kijk dan nog eens goed naar je beleggingsstrategie. De kunst met bitcoin is het zo lang mogelijk vasthouden. Dat is makkelijker met een duidelijk investeringsplan en doel voor ogen.

Hodl on!

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief!

Lees meer over:
Chinadata

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)