Bitcoin-leenplatform THORChain pakt voor het eerst maandvolume van $10 miljard

beste defi coins

Het decentrale liquiditeit-protocol THORChain is er voor het eerst in de geschiedenis in geslaagd om een handelsvolume van 10 miljard dollar te realiseren in één maand. Ondanks dat succes zijn bitcoin-maximalisten verdeeld over de veiligheid van het platform voor de gebruikers die hun kapitaal op het spel zetten.

In een tweet van 27 februari schrijft THORChain vol trots over de mijlpaal met data van Runscan die een handelsvolume van 10,26 miljard dollar laat zien voor deze maand.

Niet iedereen is positief over THORChain

In een serie van commentaren en publicaties brak er vervolgens een debat uit onder bitcoin-maximalisten over de veiligheid en potentiële gevaren die THORChain met zich meebrengt.

Het begon allemaal met de wiskundige en bitcoin-investeerder Fred Krueger die aangaf “bereid te zijn om de schuld op zich te nemen” omdat hij waarde ziet in THORChain; wat betekent dat hij zegt dat leningen met bitcoin op het protocol veilig zijn voor bitcoiners die hun vermogen liquide willen maken.

De populaire Dylan LeClair moet daar echter niets van hebben. “Een lening met bitcoin als onderpand, die afhankelijk is van de koers van een altcoin om je een 0% rente aan te bieden zonder liquiditeitsrisico is gewoon een omzetting van het risico”, zo schreef LeClair.

We hebben in het verleden al vaker vergelijkbare platforms gezien en iedere keer bleken ze niet opgewassen tegen de ontwikkelingen van de markt. Wat dat betreft lijkt Dylan LeClair hier gelijk te hebben.

Onderpand omlaag van 400 naar 200 procent

Als onderdeel van de meest recente upgrade van het platform is besloten om de onderpand-vereisten voor bitcoin en ethereum te verlagen van 400 naar 200 procent. Sindsdien kunnen gebruikers de helft van de waarde van de door hen ingebrachte assets lenen.

De populaire analist Chris Blec noemt THORChain “interessant”, maar ziet ook twee gevaren in het concept.

Het eerste gevaar is dat investeerders het risico nemen om hun bitcoin aan een protocol te lenen dat zou kunnen instorten of het slachtoffer van een hack kan worden; wat in het geval van THORChain al eens is gebeurd in 2021.

Als tweede is er het gevaar dat investeerders leunen op een gecentraliseerde aanbieder, die in principe de voorwaarden op een later moment zou kunnen veranderen.

Hier is het nog belangrijk om te vermelden dat THORChain in 2023 twee keer gedwongen werd om zijn blockchain te stoppen, vanwege potentiële zwakten in de beveiliging van het protocol.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....