De cryptocurrency project van Facbook, Libra, is weer onderwerp van gesprek. In plaats van een eigen munt komt Facebook met valuta die direct gekoppeld zijn aan nationale valuta. Zo past het beter in het straatje van regelmakers.
Het originele idee van Libra was een eigen cryptomunt uitgegeven door Facebook en verschillende bedrijven. Deze aankondiging zorgde voor veel reuring in met name politieke kringen. Kort na dit nieuws kwamen verschillende politici en centrale banken met een plan: een Central Banking Digital Currency’s (CBDC).
Dit soort initiatieven vormen geen gevaar voor bitcoin (BTC), dat stelt Andreas Antonopoulos.
Centraal vs decentraal
CBDC’s komen uit de koker van centrale banken, terwijl Libra wordt bestuurd door Facebook en eventueel andere bedrijven. Beide nogal een centrale structuur.
Antonopoulos legt zijn visie uit in een YouTube-video: ”Al die systemen missen de fundamentele onderdelen die bitcoin interessant en anders maken. Bitcoin is revolutionair, onveranderlijk en decentraal.”
Bitcoin probeert de staat van geld te scheiden, door de opbouw van het netwerk kunnen transacties niet worden teruggedraaid en overal ter wereld werken verschillende mensen en bedrijven aan het protocol.
Same old same old
Volgens Antonopoulos zijn CBDC’s meer van hetzelfde. Het zijn dezelfde valuta’s als die we nu hebben (de dollar, euro etc.) maar in een ander jasje. Er is nog steeds een centrale partij die bepaalt wat er gebeurd met het geld.
De toekomst gaat uitwijzen of Antonopoulos gelijk heeft, maar op het eerste gezicht lijkt er voor BTC weinig te veranderen op het gebied van concurrentie.
Ontwikkelingen van bitcoin
Antonopoulos heeft ook nog wat mooie woorden over voor de ontwikkelingen van bitcoin. Het Lightning Network zorgt ervoor dat het protocol zich sneller ontwikkelt.
Transacties met bitcoin zijn niet anoniem. Er is niet zomaar een naam te koppelen aan een adres, maar met wat speurwerk en de hulp van de open boekhouding kunnen analisten ver komen.
Privacy is een belangrijk aspect voor de vrijheid van betaling. Met een CBDC of een Libramunt geef je die compleet op, er is geen fysieke variant mogelijk zoals nu het geval is met cashgeld.
Het Lightning Network kan daar bij helpen volgens Antonopoulos: ”Ik praat nu al zes of zeven jaar over het belang en het verbeteren van privacy in Bitcoin. Bij Bitcoin zijn de security en privacy inderdaad moeilijk. Gelukkig zijn er manieren die Bitcoin veel beter kunnen maken. ”
Via Lightning kun je BTC naar elkaar sturen zonder dat het in de blockchain wordt opgenomen. Dat gebeurt pas als je dat zelf wil.