Het Bitcoin Lightning Netwerk in 2020: dit waren de ontwikkelingen

Het Bitcoin Lightning Network bestaat al weer enkele jaren, maar het protocol is nog lang niet uitontwikkeld. Ook het afgelopen jaar is er weer hard gewerkt aan de verschillende implementaties. Wat is er in 2020 zoal gebeurd rondom de schaalbaarheidsoplossing?

Lightning (LN) is een tweede laag bovenop Bitcoin waarmee je supersnel en goedkoop kunt betalen. Het is een netwerk van betaalkanalen tussen nodes. Ben je niet bekend met Lightning? Lees dan vooral eerst onze uitlegpagina eens door!

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

1. Bitcoin goes Wumbo

Voor de adoptie van Lightning is het ook belangrijk dat betalingen tussen exchanges mogelijk worden. En stortingen of opnames tussen exchanges gaan echter vaak over grote bedragen, terwijl Lightning is ontwikkeld als oplossing voor microbetalingen.

Door de komst (en activatie) van Wumbo channels is de stap voor beurzen om Lightning te omarmen kleiner geworden. Met Wumbo zijn de betaalkanalen groter en zijn de limieten qua maximale groottes van LN betalingen ook opgerekt.

Voorheen was de limiet voor een betaalkanaal 16 miljoen (2^23) satoshi’s per betaalkanaal. Inmiddels zijn er (na de introductie van Wumbo) al meerdere betaalkanalen van meer dan 2 BTC (200 miljoen satoshi’s).

Zo maakte ook Kraken onlangs bekend dat het in de eerste helft van 2021 het Lightning Netwerk wil integreren. Bitfinex is vooralsnog de enige grote beurs die het al heeft geïmplementeerd.

2. Lightning Pool

Een groot probleem voor Lightning was altijd dat het moeilijk was om inkomende capaciteit te krijgen. In november lanceerde Lightning Labs een oplossing: Pool.

Je zou het kunnen zien als een markt die een signaal afgeeft als iemand om liquiditeit vraagt. Als je on-chain Bitcoin over hebt, dan kun je die als het ware verhuren of leasen. Zo kunnen mensen die een enorme behoefte hebben aan inbound capaciteit of liquiditeit dit opkopen uit de markt.

De node(s operators) die deze Bitcoin aanbieden en het kanaal openen, krijgen hiervoor een kleine vergoeding.

3. Multi-Part Payments

Ten derde zijn in 2020 ook de Multi-Part Payments in de verschillende implementaties mogelijk geworden. Het begon met lnd (de implementatie van Lightning Labs) en later volgden ook c-lightning en eclair.

Een andere benaming is ook wel Multi-Path Payments of Atomic Multi-Path Payments (AMP). Het idee stamt uit uit 2018 en komt vandaan bij de oprichter van Lightning Labs, Conner Fromknecht, en zijn collega Olaoluwa Osuntokun.

Doorgaans betaal je via het Lightning Netwerk door via een netwerk van tussenliggende nodes, ook wel bekend als hops, de ontvanger en de verzender met elkaar in contact te brengen. Dit contact verloopt door betaalkanalen, waarin een balans aan satoshi’s zit opgeslagen.

Het probleem was altijd dat er binnen één kanaal voldoende liquiditeit moest zitten om de betaling te kunnen routen (of: doorsturen). Met MPP kunnen betalingen opgeknipt worden in meerdere delen, waardoor ze over meerdere paden en dus via meerdere betaalkanalen bij de ontvanger terecht kunnen komen.

De wallet Zeus van Evan Kaloudis was de eerste app waarbij je deze MPP’s kunt doen (zonder de command-line interface te hoeven gebruiken). Een grote stap voorwaarts wat betreft de gebruiksvriendelijkheid van Lightning dus!

4. MyNode, Umbrel, RaspiBlitz

De vierde ontwikkeling vond niet zozeer plaats op het protocol niveau, maar net een laagje eronder. Hoewel je zelf de implementaties kunt draaien op een Raspberry Pi, zijn er een aantal oplossingen erg populair geworden die een totaalpakket aanbieden.

Via MyNode, Umbrel en RaspiBlitz kun je heel makkelijk een eigen node runnen. Ze brengen alles onder in een makkelijke interface met meerdere tools. Zo kun je via MyNode ook ThunderHub benaderen en zit de RTL wallet ingebakken.

2020 was duidelijk het jaar waarin deze partijen er voor zorgden dat het toegankelijk werd om een eigen node te draaien. Wil je ook graag de eerste stapjes zetten? Lees deze uitlegpagina over eigen nodes eens door.

5. Wallets

Nóg een laagje onder deze tools, zitten de wallets. Ook in dit segment van de Lighnting industrie is een flinke stap gezet. Zowel qua non-custodial wallets, fiat-onramps en ook gebruiksgemak.

Daarnaast zijn er ook tal custodial Lighnting apps die het gebruik van Lightning makkelijk maken. BlueWallet heeft met lndhub ook een grote stap gezet.

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in een van onze Telegram chats!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTClightning

  By Arend Hubach

  Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: PlanB praat over FOMO-golf

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  bitcoin etf Bitcoin
  BlackRock en Fidelity’s Bitcoin ETF’s Verbrijzelen Records met $3 Miljard Binnen 17 Dagen

  De lancering van de spot bitcoin exchange-traded funds (ETF's) van BlackRock en Fidelity, respectievelijk IBIT...

  Gary Gensler Nieuws
  Bloomberg Analist Eric Balchunas: “Gary Gensler is de Drijvende Kracht Achter de Bitcoin Boom”

  Analisten kijken al lang uit naar het moment dat bitcoin zijn hoogste waarde ooit weer...

  Joe Biden Nieuws
  Biden’s Bitcoin Mining Onderzoek Stopgezet na Juridisch Verzet

  In een schikking over de juridische strijd rond de noodenquête naar bitcoin miners is overeengekomen...

  Nieuws
  Bitcoin Update: Onstuitbare Golf Kan Koers Verder Opblazen

  In de afgelopen zeven dagen heeft Bitcoin een ongekende stijging doorgemaakt van ruim 21%, een...

  Lees meer