Is het Bitcoin Lightning Network geschikt voor de uitgave van tokens?

Een open-source project genaamd Spectrum wil laten zien dat het prima mogelijk is om te innoveren met en bovenop bitcoin (BTC). Met Spectrum kun je tokens uitgeven ver van de onderlaag van bitcoin vandaan. Er wordt gebruik gemaakt van het Lightning Network.

Op termijn moet deze oplossing gaan concurreren met de ERC20-token op het netwerk van Ethereum. Maar daar is de toepassing nog lang niet.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Spectrum maakt gebruik van RGB ‘gekleurde coins’ die verankert zijn in de code van bitcoin. Het Spectrum-protcol maakt gebruik van deze coins. De RGB-tokens dienen in dit proces als verbinder, met behulp van het Lightning Network communiceren zij met de bitcoin blockchain.

Een ingewikkeld verhaal, maar in de praktijk blijkt dat er ook daadwerkelijk mensen toekomst zien in deze technische snufjes.

Deze ontwikkeling is normaal gesproken geen concurrentie van een sidechain door Blockstream genaamd Liquid. De laag van Spectrum zou namelijk nog boven die van Liquid hangen, de toepassing van het nieuwe protocol zou de bestaande oplossingen alleen maar moeten helpen.

Interesse in tokens

Giacomo Zucco ziet wel toekomst in tokens bovenop bitcoin. En dat terwijl hij eigenlijk altijd erg negatief is over ICO’s, tokensales en überhaupt tokens. Hij legt zijn enthousiasme uit tegenover Coindesk.

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=”Giacomo Zucco”]Als we er vanuit gaan dat er hyperbitcoinization plaats gaat vinden hebben straks veel mensen een bitcoin wallet. Je kunt Spectrum dan gebruiken omdat iedereen het netwerk toch al gebruikt.[/penci_blockquote]

Ook de CTO van Bitfinex heeft eerder bijvoorbeeld aangegeven graag een variant van de Tether (USDT), de grootste stablecoin, uit te geven met behulp van Spectrum.

Zo ver misschien nog niet

Maar het kan nog wel even duren voordat de ERC20-token een geduchte concurrent heeft in de tokens bovenop bitcoin. Volgens Robert Paone, verantwoordelijk voor de groei van tokenbeurs AirSwap, is er nog veel werk aan de winkel als je tokens op het Lightning Network wil uitgeven zoals Ethereum dat doet.

Maar, er wordt dus wel aan gewerkt. Bitcoiners lijken steeds meer manieren te vinden om interessante mogelijkheden van altcoins naar het eigen netwerk te halen. Door het open-source gehalte van bitcoin kan iedereen zijn eigen oplossingen bouwen en aandragen.

Het is daarna aan het netwerk om er gebruik van te maken of niet. Ook bij Spectrum moeten we dat nog afwachten, maar het begin is er.

Het heeft nog een lange weg te gaan, maar de eerste initiatieven om ook van bitcoin een ICO/IEO/token-machine te maken zijn gestart.

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...