Bitcoin liquiditeit daalt naar 10-maandelijks dieptepunt

De liquiditeit van bitcoin is naar het laagste punt van de afgelopen 10 maanden gezakt. Een van de oorzaken is de run op Amerikaanse banken, zo denken de analisten van Kaiko. Dat heeft een negatieve invloed op het handelsvolume van Amerikaanse beurzen zoals Coinbase, Gemini en Robinhood. Ook de toenemende regels en aanklachten voor cryptobedrijven wordt als reden genoemd.

Opvallend, want de prijs is juist flink gestegen en een aanhoudend stijgend handelsvolume is historisch gezien één van de kenmerken van stijgingen.

Conor Ryder, hoofd onderzoek bij on-chain data-analysebedrijf Kaiko, legt uit welke impact deze liquiditeitscrisis heeft op handelaren en de markt. Een van de gevolgen is dat stablecoins populairder worden dan dollars, maar dat het een negatief effect heeft op de liquiditeit in de VS.

Tot nu toe is de bitcoinprijs met 45% gestegen in 2023, waardoor het één van de best presterende assets is. Beleggers vluchten naar de asset (en andere assets zoals goud) vanwege een dreigende financiële crisis op de traditionele financiële markt. Diverse banken hebben het loodje gelegd, van de Silicon Valley Bank in Silicon Valley tot Credit Suisse in Zwitserland.

De bankencrisis heeft ook direct invloed op het crypto-ecosysteem, waar de ineenstorting van cryptovriendelijke banken zoals Silicon Valley en Signature de betaalrails voor Amerikaanse dollars doorsneed, wat leidde tot een liquiditeitscrisis, vooral op Amerikaanse beurzen.

bronnen: Kaiko, Cointelegraph
bronnen: Kaiko, Cointelegraph

De liquiditeitscrisis heeft ook geleid tot een grotere prijsvolatiliteit, waardoor handelaren gedwongen zijn voor "slippage". Slippage is het prijsverschil tussen de verwachte prijs van een transactie en de prijs waartegen deze volledig uiteindelijk wordt verwerkt. Voor een verkooporder van $100.000 is de slippage van het BTC-USD-paar op Coinbase begin maart met 2,5 keer gestegen. Terwijl in hetzelfde tijdsbestek de ontsporing van het BTC-USDT-paar van Binance nauwelijks verschilde.

bronnen: Kaiko, Cointelegraph
bronnen: Kaiko, Cointelegraph

De liquiditeitscrisis heeft ook geleid tot een hogere prijsvolatiliteit op Amerikaanse beurzen, waar het prijsverschil tussen BTC- en USD-paren drastisch is toegenomen in vergelijking met niet-Amerikaanse beurzen. Zo is de prijs van BTC op Binance.US volatieler dan de gemiddelde prijs op tien beurzen.

Bitcoin liquiditeit daalt naar 10-maandelijks dieptepunt


Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...