Vermogensbeheerder van $779 miljard prijst bitcoin: “In de toekomst geen banken meer”

Een Amerikaanse vermogensbeheerder heeft zich positief uitgelaten over bitcoin. Het gaat om een rapport van AllianceBernstein, dat maar liefst 779 miljard dollar onder haar hoede heeft.

Het is Balaji Srinivasan, de voormalig CTO van Coinbase en degene die deze gekke weddenschap is aangegaan, die de conclusies uit het rapport op Twitter deelt.

Volgens de vermogensbeheerder uit Tennessee is er sprake van een nieuw tijdperk, waarin banken een minder grote rol toebedeeld krijgen. De spraakmakende implosie van de Silicon Valley Bank (SVB) doet mensen realiseren dat banken via een supersnelle run kunnen imploderen.

Dat de centrale bank van Amerika moest ingrijpen om SVB te redden, geeft weinig vertrouwen aan met name zakelijke spaarders, aldus de assetmanager. "Als spaarder moet je gewoon wachten op je geld en dat is zeer ongemakkelijk voor iedereen, met name voor zakelijke spaarders". Aanleiding genoeg voor deze groep om naar alternatieven te zoeken dan enkel te sparen in dollars.

Volgens AllianceBernstein kan bitcoin en zelfs cryptocurrency's dienen als een alternatief voor het traditionele bankwezen, vooral door het risico van verdere bankcrises en het eindeloos bijdrukken van geld door de Fed. "Deze nieuwe decentrale systemen lijken veel meer voor de huidige wereld gebouwd dan banken. Enkele voordelen zijn bijvoorbeeld directe liquidatie van posities zonder enige vertraging, rente uit stablecoins en het zelf kunnen opslaan van je vermogen via wallets en vaults."

Ze omschrijven het als een doe-het-zelfrekening, een rekening waarbij jezelf verantwoordelijk bent voor je vermogen en dat komt natuurlijk wel met een verantwoordelijkheid. Transacties op de bitcoinblockchain zijn onomkeerbaar, er is geen klantenservice die je kunt bellen. Wel komen er steeds meer gebruiksvriendelijke wallets op de markt of slimmere manieren om je vermogen op te slaan voor je nalatenschap.

De analisten van AllianceBernstein denken dat nieuwe generaties veel meer gebruik gaan maken van nieuwe vormen van waarde uitruilen, slimmer, real-time en onafhankelijk. "De nieuwe doe-het-zelf-bankrekeningen zijn veel meer op maat, intelligent en real-time, wat leidt tot meer vrijheid en financiële onafhankelijkheid voor de jonge gebruikers van morgen. De toekomst van het bankwezen heeft geen banken.”

Tot nu toe zijn de prijsschommelingen de grootste drempel voor bitcoin om massaal omarmd te worden. “Bitcoin als digitale activa is niet direct aantrekkelijk voor klanten die liever die stabiliteit in USD-termen zien. Maar terwijl we op weg zijn naar een cruciaal moment in de monetaire geschiedenis, kunnen spaarders ook uitkijken naar niet alleen stabiliteit in nominale waarde, want zodra de Fed moet blijven ingrijpen dan wordt de waarde van de dollar continu ondergraven en dat speelt bitcoin in de kaart."

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...