Bitcoin maakt duikvlucht in aanloop naar toespraak Fed-voorzitter Jerome Powell

De bitcoin koers is op 26 augustus een paar honderd dollar omlaag geduikeld in aanloop naar de belangrijke toespraak van Federal Reserve voorzitter Jerome Powell tijdens het Jackson Hole Symposium. De verwachting is dat Jerome Powell de intentie uitspreekt om de inflatie hard aan te blijven pakken.

Bitcoin zakt weg

Die verwachting zien we meteen terug in de bitcoin koers, want we zijn vanaf de 21.700 dollar al enkele honderden dollars gezakt naar 21.400 dollar. Het gaat niet om een enorme koersval, maar het geeft aan dat de markt een strenge toespraak van Powell verwacht.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De Amerikaanse CPI is sinds juni aan een daling begonnen, maar met een inflatieprint van 8,5 procent is de Federal Reserve allesbehalve uit de brand. Wat dat betreft zou het ook vreemd zijn als Powell vandaag ineens roept dat het gros van de renteverhogingen achter ons ligt.

Een uitspraak in die richting heeft de potentie om de markten een boost te geven, wat goed is voor de economie en daarmee ook de inflatie een slinger omhoog kan geven. Dat is het laatste waar ze bij de Federal Reserve op zitten te wachten, dus wat dat betreft zijn de verwachtingen voor bitcoin niet al te best.

De verwachtingen zijn echter zo eensgezind, dat de kans klein is dat de markten schrikken van een terughoudende Powell. Iedereen heeft het idee dat de rente nog verder omhoog moet om de doelen van de Federal Reserve te bereiken, waardoor dat waarschijnlijk geen grote negatieve impact op de koers heeft.

David Hunter verwacht een koerswijziging

De macro-analist David Hunter verwacht dat de Federal Reserve geen andere keuze heeft dan een koerswijziging voor het einde van het jaar. "Veel signalen wijzen erop dat we in een recessie zitten, want de economie blijft achteruitgang vertonen", aldus Hunter.

Hierbij wijst David Hunter onder andere naar de zwakke huizenmarkt en de verslechterende arbeidsmarkt. Een situatie die volgens hem in andere delen van de wereld nog nijpender is dan in de Verenigde Staten.

Ook verwacht Hunter dat de inflatie op korte termijn nog verder terugvalt en dat de Federal Reserve deze herfst al op de stopknop drukt. Dat zou enorm positief zijn voor bitcoin en de aandelenmarkten, maar laten we voordat we snel conclusies trekken eerst de belangrijke speech van Powell van vandaag afwachten.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....