Amerikaanse dollar dipt het weekend in, focus op de Federal Reserve

1166 totale weergaven
|

De Amerikaanse dollar is de afgelopen weken hét onderwerp van gesprek in de financiële wereld. Uiteraard is bitcoin ten opzichte van de dollar extreem veel terrein verloren, maar ook onze eigen euro is na 20 jaar weer op gelijke hoogte gekomen met de wereldreservemunt.

Wat is er aan de hand met de euro?

Voor het eerst in meer dan 20 jaar tijd is de Amerikaanse dollar meer waard dan de euro. Een pijnlijke situatie voor spaarders en zeker voor mensen die afhankelijk zijn van import uit de Verenigde Staten of net een lekkere vakantie naar Amerika hadden gepland.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Een belangrijke reden voor de matige prestaties van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar is het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). In tegenstelling tot de Federal Reserve, heeft de ECB nog niet op de hoge inflatie gereageerd met renteverhogingen.

Pas deze maand gaat de ECB, naar verwachting, de rente voor het eerst verhogen met een schamele 0,25 procent. Waarschijnlijk willen ze wel, maar is het simpelweg niet mogelijk voor de ECB om hard op te treden. Daarnaast heerst er vanwege het conflict in Oekraïne een energiecrisis in Europa.

Europa is voor een groot deel afhankelijk van Russische energie en dat is nu even een lastig verhaal. In tegenstelling tot de euro kan de ECB helaas geen energie bijdrukken. Tot we voor die situatie een oplossing vinden lijkt de weg naar beneden de enige optie voor onze euro.

Hoop op de Federal Reserve

Niet alleen voor bitcoin, maar ondertussen ook (gedeeltelijk) voor de euro, ligt de hoop bij de Federal Reserve. Het is voor Amerika namelijk ook niet per se gunstig als de euro verder blijft dalen ten opzichte van de dollar. Dat is niet goed voor de import/export balans van de Verenigde Staten en kan de industrie in de problemen brengen.

Er zijn dan ook analisten die verwachten dat de Federal Reserve “ingrijpt” en de eigen munt devalueert ten opzichte van de euro als de situatie te ver uit de hand loopt. Dan moet je denken aan een euro/dollar koers van 0,90.

Op dit moment zitten we daar nog ver vandaan, maar als het vertrouwen wegvalt, de ECB niet ingrijpt en de energiecrisis blijft aanhouden, dan kunnen er gekke dingen gebeuren. Wat dat betreft is het goed mogelijk dat we in bitcoin nog niet eens zo slecht zitten.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....