Risico op Bitcoin markt: geldschieter beschuldigd van ‘roekeloze speculatie’

Een van de grootste geldschieters op de Bitcoin (BTC) markt ligt onder vuur. Babel Finance uit Hong Kong, zou zich schuldig hebben gemaakt aan ‘roekeloze’ speculatie met 4 miljoen dollar aan klantengelden.

Risico op de Bitcoin markt

Babel Finance, opgericht in augustus 2018, is een schakel tussen leners en geldschieters. Hun klanten zijn onder meer mining bedrijven zoals F2Pool, NGC en aantal mindere bekende namen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Deze miner lenen hun Bitcoin uit aan Babel en zij krijgen daar dollars of Tether USDT voor terug.

De Loan-to-Value (LTV)-ratio, de verhouding tussen de lening en de waarde van de uitgeleende bitcoin, ligt doorgaans tussen de 50% en 65%.

Dus stel je verpandt 1 Bitcoin van $11.000, dan krijg je daar een lening van minstens $5.500 voor terug in dollars. Plus ze krijgen een rente daar bovenop van 8% tot 15%.

Maar Babel moet zijn dollars of USDT ergens vandaan halen. Die lenen zij op hun beurt bij Genesis Capital en Tether Inc door het onderpand aan Bitcoin.

De LTV-ratio is met 65% gunstiger (voor Babel) en met een beloofd rendement van 6 tot 8% voor de gestalde Bitcoin.

Met de andere woorden: het verdienmodel van Babel is het verschil in LTV-ratio. Want ze kunnen met dezelfde Bitcoin meer geld lenen op de markt.

En dat geld zitten ze weer in op onder meer de derivatenmarkt van futures en opties. Want doordat ze veel Bitcoin op de balans hebben, kunnen ze ook een behoorlijke ‘leveraged’ positie innemen.

Klanten en investeerders

Buiten de mining industrie bedient Babel ook bekendere klanten zoals Genesis Capital, Bitgo, Blockchain.com en Bitcoin.com.

Begin maart 2020 staken Dragonfly Capital en Parellel Ventures een onbekend bedrag in de firma tegen een bedrijfswaardering tussen de 50 en 100 miljoen dollar. Ze werken ook samen met Neo Global Capital Ventures (NGC), een durfinvesteerder uit Singapore, die ook een minderheidsbelang hebben in het ‘Nederlandse’ Deribit.

In maart, vlak voor de marktcrash, claimde medeoprichter Flex Yang tegenover Coindesk, dat ze maar liefst 380 miljoen dollar aan uitstaande leningen te hebben verstrekt.

Klokkenluiders

Idealiter opereert en geldschieter voorzichtig in een volatiele markt. Zij zijn namelijk degenen met de Bitcoin in beheer. Maar Babel heeft dit onnodig risico gelopen met klantengelden, zo is de (anonieme) kritiek.

Volgens Decrypt heeft vóór en na de marktdip van 12 maart, bekend als Black Thursday, te risicovolle trades opgezet. Zij baseren hun verhaal op een aantal anonieme bronnen op sociale media.

De aanklacht van de klokkenluider (s): Babel heeft gespeculeerd met klantengelden zonder dit te melden aan deze klanten.

Zowel op Twitter als op Youtube is een audio-opname gedeeld waarop Del Wang, de medeoprichter van Babel, te horen zou zijn. Daarin vertelt hij onder meer dat hij een aantal zéér risicovolle posities heeft ingenomen met klantengelden.

Met name twitteraar Scamstophere trekt flink van leer tegen Babel.

Het zou gaan om 4 miljoen dollar in totaal waarmee gespeculeerd is, waarvan 750.000 dollar afkomstig is van investeerder Neo Global Ventures Capital (NGC).

Bitcoin prijsdip op 12 maart

Wat is er op 12 maart gebeurd? De Bitcoin prijs duikelde in korte tijd even naar $3.850, waardoor vele speculanten, die een long positie hadden geopend, geliquideerd zijn.

De klokkenluider claimt dat Babel bijna failliet was door een long positie van 20 miljoen dollar te hebben ingenomen.

Op de gelekte tap vertelt CEO Del Wang dat Babel activa van klanten én investeerder NGC heeft gebruikt als onderpand voor die long positie. Het ingelegde onderpand op de Deribit beurs was 4 miljoen dollar, terwijl er een call optie openstond van 20 miljoen dollar. Een hefboom van ‘5x’.

Babel heeft die positie vergroot van 3x naar 5x door meer te lenen bij Genesis en Tether tegen een vermeend LTV-ratio van 80 tot 90%. Doordat de markt juist fors daalde, maakte Babel veel verlies.

Maar na de dip eisten Genesis en Tether hun geld op, want inmiddels was het onderpand van Babel aan hen minder waard dan het geleende bedrag.

Toen heeft Tether Babel feitelijk ‘gered’ door een betalingsregeling overeen te komen met Tether. In plaats van in 48 uur het geld uit te moeten keren, kreeg Babel één maand de tijd.

Reporter Wu claimt ook dat BlockFi en OSL tijdelijk hun medewerking met Babel hebben opgeschort.

Ontkenning

Babel moest alle zeilen bijzetten en ze hebben toen een aantal nieuwe producten gelanceerd om meer Bitcoin uit de markt te halen. Met die Bitcoin kon men vervolgens tijdig de lening aan Tether weer voldoen.

Babel zegt zich niet te herkennen in de beschuldigingen van de klokkenluider (s). In een reactie aan Decrypt ontkent Flex Yang alle beschuldigingen.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]‘De firma heeft nooit klantenfondsen verloren of we zijn niet geliquideerd door geldschieters. We zijn voorzichtig in vergelijking met de rest van de markt. Ook hebben we twijfels over de echtheid van de audio-opnames’. [/penci_blockquote]

Een woordvoerder van Tether ontkende nog bevestigde het verhaal aan Decrypt. Dat een geldschieter zelf ook een speler is op de derivatenmarkt, is niets nieuws overigens. De markt is wel verbaasd dat Babel zijn long positie continu uitbreidde in maart.

Een klant die anoniem wenst te blijven zegt tegen Decrypt:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]‘Dat ze zich hieruit hebben weten te redden, betekent dat ze zich ook uit een andere situatie kunnen redden’.[/penci_blockquote]

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsspeculatie

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...