Bitcoin minen is 5% makkelijker na nieuwe daling

Bitcoin miners krijgen het iets makkelijker. De moeilijkheid voor het vinden van een block is met 5,01% naar beneden bijgesteld. Het is de grootste daling in meer dan een jaar.

Een combinatie van relatief lage bitcoin koersen, stijgende energieprijzen en wereldwijde onrust zorgt ervoor dat een deel van de miners (tijdelijk?) stopt. Het protocol van bitcoin past elke 2016 blocks (~2 weken) de moeilijkheid aan. Dit is ingebouwd om de uitgifte van bitcoin geleidelijk te laten verlopen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Daling van 5%

Bij een daling als dit is er maar één conclusie te trekken: er is minder computerkracht bezig met het minen van BTC. Dat is geen onoverkomelijk probleem. Overgebleven miners maken simpelweg meer kans op een beloning en het recht om transacties te verwerken.

De afgelopen jaren is de computerkracht dat op jacht gaat naar nieuwe bitcoin enorm gestegen. Ondanks een ware exodus uit China in 2021. De daling is de derde op rij.

Oorzaken

De daling is dus wel te verklaren. Er is onrust op de markt. We zien bijvoorbeeld dat bitcoin mining hardware goedkoper is dan voorheen. De koers van bitcoin is voor miners direct te koppelen aan hun omzet. Een lagere koers en (hoge) energielasten zorgen ervoor dat sommige partijen moeten stoppen.

Dit is echter wel speculatie, want miners geven vaak geen reden op waarom ze stoppen. Er zijn een aantal grote partijen genoteerd aan de Amerikaanse aandelenbeurzen. Zij moeten hun gegevens delen. Veel andere miners kunnen echter ongemerkt stoppen of juist weer starten.

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...