Kunnen bitcoin miners de bitcoin koers in een ‘death spiral’ brengen?

De bearmarkt en de stijgende energiekosten vormen een "perfecte storm" voor de bitcoin mining industrie, die veel miners al heeft gedwongen om hun reserves te verkopen en personeel te ontslaan. Sommige analisten gaan zelfs zo ver door te stellen dat bitcoin miners in een zogenaamde "death spiral" geraken, waarbij steeds meer miners de machines van het stroomnet moeten halen, totdat het netwerk volledig stilvalt.

Cory Klippsten gelooft er weinig van

Cory Klippsten, de CEO en oprichter van Swan Bitcoin, gelooft weinig van de verhalen dat miners in een death spiral terechtkomen. Wat deze doemdenkers volgens Klippsten niet begrijpen is dat "difficulty adjustment" van Satoshi Nakamoto hier de oplossing voor is. Grofweg iedere twee weken verandert het netwerk op basis van de hashrate de moeilijkheidsgraad voor het vinden van blokken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Als het daadwerkelijk zo ver komt dat de hashrate een enorme duikvlucht maakt, dan kan het iets langer dan twee weken duren voordat de moeilijkheidsgraad naar beneden wordt aangepast, maar dat het gebeurt is onvermijdelijk. Daarmee komt het netwerk automatisch weer op een punt terecht dat het winstgevend is voor een deel van de miners om hun operaties voort te zetten.

Volgens Klippsten is de difficulty adjustment precies datgene wat maakt dat Bitcoin bijna niet te stoppen is. Tot nog toe valt het overigens ook wel mee met het wegvallen van de hashrate. De aanpassingen van de moeilijkheidsgraad gaan tot op heden niet verder dan enkele procenten.

Niet alle miners in de problemen

Raymond Nasser, CEO van Arthur Mining, een professioneel mining-bedrijf dat opereert in de Verenigde Staten, geeft aan dat hun marges niet overeenkomen met de door PricedinBTC gepubliceerde data. Uit die data kwam namelijk naar voren dat de kosten voor het minen van 1 bitcoin in de Verenigde Staten variëren van 13.143 tot 54.862 dollar.

De huidige capaciteit van Arthur Mining is 25 megawatt en het bedrijf heeft een focus op het gebruik van milieuvriendelijke vormen van energie. De mining-operatie van Nasser maakt vooral gebruik van ondergewaardeerde energie die voortkomt uit het affakkelen van overtollig gas uit de olie- en gasindustrie.

Hun geheim is om mobiele bitcoin mining faciliteiten in te zetten, waarmee ze volledig op groene energie kunnen draaien en meer efficiënt zijn dan traditionele partijen. "Onze all-in energiekosten zijn minder dan 0,02 dollar per kWu in twee verschillende Amerikaanse staten", aldus Nasser over de kosten die zijn bedrijf maakt.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....