Bitcoin minen? Ook Pakistan hoopt een graantje mee te pikken

In de Pakistaanse provincie Khyber Pakhtunkhwa is de overheid bezig met het bouwen van twee hydro-elektrische bitcoin mining farms. Zo laat een minister weten aan Reuters afgelopen woensdag. Deze pilot is een gevolg van een nieuw crypto beleid van de Pakistaanse overheid.

Een commissie heeft een nieuw beleid voor de regeerders geschreven over hoe ze gebruik kunnen maken van het feit dat Bitcoin steeds meer mainstream wordt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De prijs van Bitcoin bereikte afgelopen zaterdag de grens van $60.000. Steeds meer bedrijven en banken accepteren of adopteren Bitcoin, hier is het beleid van Pakistan door geïnspireerd. In tegenstelling tot India , waar vaak discussie is over een mogelijk verbod op de industrie rondom BTC.

Investeren

Het opzetten van een bitcoin mining farm vereist grote investeringen in hardware die veel energie verbruiken. Een van de populaire manieren is het gebruik van waterkracht. Het is een energiebron die er altijd is, waardoor je in principe altijd gebruik kunt maken van de bron.

En op plekken waar de energie niet of nauwelijks gebruikt wordt is het ook nog eens goedkoop. Het kan daardoor een rendabele manier zijn om je energiecentrale in te richten. Energie dat anders verloren zou gaan kun je ‘omzetten’ in bitcoin.

“We zijn al benaderd door mensen die willen investeren, we willen dat dat ze langskomen in Khyber Pakhtunkhwa om geld te verdienen en de provincie mee te laten profiteren.” Vertelt de adviseur van de provinciale overheid Zia Ullah Bangash.

Minen en het handelen van cryptocurrency’s gebeurd op dit moment al wel in Pakistan. Al is het nog wel grijs gebied en zou de overheid nog duidelijkheid moeten geven qua regelgeving om het toegankelijk te maken voor investeerders.

In 2018 liet de centrale bank van Pakistan weten dat bitcoin geen legale vorm van geld is. Ook was het toen niet toegestaan er in te handelen. Ondanks dat is Bitcoin en crypto mega populair, de apps van handelsplatformen Coinbase en Binance worden er het meest gedownload. “Het is echt alleen de overheid die nog niet mee doet, de mensen in Pakistan zijn er al mee bezig. Of het nu minen of het handelen in crypto is, en ze verdienen er ook nog eens goed mee”, tertelt Bangash. “We hopen dat de overheid het serieus neemt zodat het kan worden gecontroleerd en online fraude kan worden voorkomen.”

Lees meer over:
mining