Bitcoin miner heeft gigageluk en verdient $118.000 met solo-block

Je kunt in je eentje bitcoin minen als je wilt. Je kunt dit ook via een mining pool doen, om zo de risico's te spreiden met andere deelnemers. Als je dit níet doet, kun je zomaar de jackpot winnen.

Groot geluk

Het overkwam een anonieme bitcoin miner. Hij had slechts 270 TH/s in te brengen in het geweld van 224 EH/s. Omgerekend is dat 224.000.000 TH/s.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Elke seconde wordt er dus bijna 1 miljoen keer meer rekenkracht ingelegd door het hele netwerk - vergeleken met de rekenkracht van deze mini-miner. De kans dat je met deze 270 TH/s een block aan de blockchain mag toevoegen doordat je de juiste nonce en hash vindt, is erg klein.

Toch lukte het een anonieme miner. Hij verdiende iets meer dan 6,25 BTC, wat neer komt op grofweg $118.000. De admin van solopool Ckpool deelt het nieuws op Twitter.

Voor 270 TH/s heb je bijna drie Antminer S19 Pro's nodig. Deze leveren per stuk 110 TH/s, en draaien op 3250W. De kostprijs voor dit type rig hangt momenteel tussen de $4.000 en $6.000.

Het gebeurt wel vaker dat iemand met 'pak hem beet drie rigs' een block maakt. Doorgaans sluiten individuele miners zich aan bij mining pools.

Gokwerk

Als je dat doet, bundel je de (reken)krachten, waarna je ook samen de winst verdeelt. Omdat bitcoin mining letterlijk gokwerk is (waarbij je iedere seconde opnieuw miljoenen keer een bepaalde waarde gokt), kan je heel veel pech hebben.

Je kunt bitcoin mining vergelijken met een loterij. Een loterij waarbij je gratis oneindig veel loten mag krassen, maar waarbij het winnen van de jackpot ook moeilijker wordt als meer mensen meedoen.

Door je bij een miningpool aan te sluiten, mitigeer je het risico dat je altijd naast de hoofdprijs grijpt. Anderzijds: als je bij een solopool zit, maak je dus kans op de beloning van het volledige block. In dit geval ruim $120.000.

Het gebeurt wel vaker, maar toch is het een zeldzaam fenomeen. Een half jaar geleden gebeurde het vier keer in korte tijd. Het riep twijfels op of mensen een 'shortcut' hadden gevonden in het algoritme. Dit was natuurlijk onzin: bitcoin mining werkt zoals het moet!

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan ook eens langs in onze Telegram chat, en download daarnaast vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmining