Bitcoin miners in Texas leggen hun ‘werk’ stil en krijgen hiervoor een vergoeding

De Amerikaanse staat Texas heeft last van enorme hitte. Er worden momenteel eeuwenoude records verbroken. Dit heeft zo ook haar impact op de bitcoin miners in de regio.

Stroomproblemen

De netbeheerder van de staat waarschuwde op 11 juli dat er "waarschijnlijk" stroomuitval zou komen. Hij vroeg consumenten en industrieën om hun stroomverbruik te verminderen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Sinds vorig jaar is bitcoin mining enorm populair in de staat. Na de exodus van mining bedrijven uit China is de Amerikaanse staat een oase gebleken voor deze datacentra: goedkope elektriciteit en een vriendelijk (politiek) ondernemersklimaat trokken tal van mining bedrijven aan.

Lee Bratcher, hoofd van de Texas Blockchain Association, vertelt dat "bijna alle industriële bitcoin miners" in Texas hun installaties per 11 juli hebben gesloten.

Als gevolg hiervan is er 1.000 megawatt aan stroom vrijgekomen voor de herverdeling van het net. Volgens Bratcher is dat hetzelfde als 1% van de totale netcapaciteit in Texas. Andere grafieken tonen aan dat het zelfs om meer dan 1% zou gaan.

Flexibele afname

Tijdens eerdere crises, zoals toen een winterstorm in februari, deden bitcoin miners hetzelfde. Doordat de miners minder elektriciteit afnamen, bleef er meer over voor essentiële diensten zoals verwarming, of in dit geval koelsystemen.

Deze keer speelt er echter nog iets een rol, naast het altruïsme. De netbeheerder de Electric Reliability Council of Texas (ERCOT) bemiddelt "demand response"-deals met bedrijven.

Bitcoin miners krijgen daarbij betaald als ze hun afname in perioden van piekvraag afbouwen. Deze afspraken zijn gemaakt om de druk te verlichten als er een meer afname dreigt ten opzichte van de opbrengst. Het is de laatste tijd bijvoorbeeld windstil in Texas, terwijl een deel van de elektriciteit wordt opgewekt met windturbines.

Bitcoin mining bedrijven zijn prima counterparties voor de ERCOT in deze situaties: het een relatief flexibele load.

Voltus, een bedrijf dat diensten levert voor energiebeheer, schat dat een miner tot 10% van zijn jaarinkomen kan verdienen door het aanbieden van shutdown-diensten aan het lichtnet. Aangezien de waarde van bitcoin flink is gedaald zijn ook de winstmarges aanzienlijk afgenomen, waardoor dit vergoedingsalternatief ineens niet ze heel slecht uit komt.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
AmerikaBitcoin nieuwsmining