Bitcoin miners krijgen het ruim 9% moeilijker na stijging moeilijkheid

Miners hebben nog altijd vertrouwen in bitcoin. Die voorzichtige conclusie kun je trekken uit de recente stijging van de moeilijkheid voor miners. De strijd om nieuwe BTC is 9,26% moeilijker geworden.

In onderstaande grafiek zie je het verloop van de bitcoin koers (zwart) en de moeilijkheid van bitcoin minen (oranje).

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het is een opmerkelijke trend. De grootste kostenpost voor miners is de energierekening. De belangrijkste indicator voor een winstgevende miners is daarnaast de bitcoin koers. Beide punten hebben er wel eens beter voor gestaan. Toch wordt er nog altijd geïnvesteerd in hardware.

Bitcoin miners krijgen het ruim 9% moeilijker na stijging moeilijkheid

Moeilijkheidsgraad

Elke dag (en beter gezegd: elke seconde) strijden miners uit de hele wereld met elkaar om het recht om een volgend block aan de blockchain te mogen toevoegen. Ze doen dit door rekenkracht in te leggen, in de hoop om zo snel mogelijk (en als eerste) een juiste oplossing aan te leveren.

Doordat er daardoor meer en meer rekenkracht wordt ingezet volgt het aantal nieuwe blocken zich in hoog tempo op. Om deze blocktijd toch stabiel te houden, heeft Satoshi Nakamoto een speciaal mechanisme ingebouwd: de aanpassing van de moeilijkheidsgraad.

Dit mechanisme garandeert tegelijkertijd de voorspelbare uitgifte van nieuwe coins van momenteel 6,25 BTC per block.

Deze mining difficulty adjusmtent vindt iedere twee weken plaats. Als het ware kalibreert het netwerk zichzelf, waardoor het gemiddeld 10 minuten blijft duren om een nieuw block te maken. De waarde van deze moeilijkheid bereikte gisteren een hoogte van: ruim 31 biljoen. Een jaar geleden lag dit getal nog onder de grens van 20 biljoen.

Je kunt de live status en ontwikkeling van de moeilijkheidsgraad zien op deze website.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmining

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...