“Capitulatie van bitcoin miners is voorbij, het is showtime”

Niet alleen investeerders, maar ook bitcoin miners hebben met 2022 een extreem lastig jaar achter de rug. Zodanig dat veel partijen zelfs bitcoin moesten verkopen om de boel draaiende de houden. Verschillende miners hebben hun complete bitcoin-voorraad moeten liquideren om hun bedrijf overeind te houden. Nu lijkt daar verandering in te komen.

Capitulatie is voorbij

Alle grafiek wijzen erop dat de capitulatieperiode er voor de bitcoin miners in ieder geval opzit. Dat is goed nieuws voor bitcoin, want in het verleden heeft dat iedere keer het einde van de bearmarkt ingeluid. Dit keer duurde de capitulatie van de miners zelfs langer dan tijdens de bearmarkt van 2018.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het grote verschil met bearmarkten uit het verleden is echter dat bitcoin op dit moment een veel grotere asset is. Andere factoren spelen inmiddels een significant rol in het koersverloop van bitcoin. Daarbij lijken op dit moment de macro-economische omstandigheden voorop te staan.

Analist Game of Trades is in de bovenstaande tweet in ieder geval hyper-optimistisch over de komende periode voor de bitcoin koers. Volgens hem is het "showtime" geblazen voor bitcoin, nu de miners niet meer hoeven te verkopen om hun operaties draaiende te houden.

Grote verschillen met het verleden

Niet alleen de macro-economische omstandigheden zijn op dit moment een nieuwe belangrijke factor in het verloop van de bitcoin koers. Ook het mining-landschap heeft de afgelopen jaren een complete metamorfose ondergaan.

Bitcoin heeft bijvoorbeeld nooit 40 procent van de hashrate in de Verenigde Staten gehad. Voorheen was China de grote speler op de markt, waar de elektriciteit altijd een stuk goedkoper was dan nu. Het is dus mogelijk dat de capitulatie langer aanhoudt dan verwacht.

Uiteindelijk is dit slechts een on-chain indicator die in het verleden zijn waarde heeft bewezen. Op basis van deze statistiek kunnen we echter niet voor alle miners en de nieuwe omstandigheden corrigeren. Het is mogelijk dat we vanaf hier aan een opmars beginnen, maar zekerheid hebben we niet.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....