3 Iraanse energiecentrales gaan overschot verkopen aan Bitcoin miners

Drie Iraanse energiecentrales beginnen met het verkopen van hun energieoverschot aan bitcoin (BTC) miners. Gezamenlijk verwerken zij genoeg energie om de helft van New York City van elektriciteit te voorzien. Dat meldt Tehran Times.

Dit nieuws komt niet uit de lucht vallen. Eerder dit jaar werd duidelijk dat dit soort constructies mogelijk waren in het land.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Geld verdienen

De drie centrales doen dit met een simpele reden: ze zijn opzoek naar nieuwe bronnen van inkomen. Thermal Power Plant Holding Company (TPPH) zegt dat miners nu een aanbod kunnen doen om elektriciteit te kopen.

Het hoofd van TPPH, Mohsen Tarztalab, geeft tekst en uitleg: ”De apparatuur is al geïnstalleerd in drie energiecentrales in Ramin, Neka en Shahid Montazeri. De nodige documenten worden binnenkort geüpload naar de website.”

Energie

Gezamenlijk genereren de drie centrales 5,485 megawattuur (mWh) aan energie.

Ter vergelijking: Dat is 5.485.000 kWH. Een Nederlands huishouden verbruikt gemiddeld zo’n 2.800 kWh per jaar. Een hoop energie dus.

In Iran moeten energiebedrijven tegen vaste bedragen energie leveren aan het nationale energienetwerk. Tarztalab ziet in de mining markt een goede partner. De energie die er overblijft kan tegen een andere prijs worden verkocht aan partijen in de bitcoin industrie.

In Ramin en Neka staan een natuurgascentrale. De centrale in Shahid Montazeri haalt de energie uit olie van een nabijgelegen raffinaderij.

Bitcoin in Iran

Bitcoin en Iran komen de laatste maanden vaak samen in het nieuws. Het land is in beweging en de bitcoin industrie en het ecosysteem krijgt steeds meer vorm. Niet voor niets kondigde ze in mei een nationale strategie rondom bitcoin aan.

Sinds 1979 heeft Iran te maken met sancties vanuit de Verenigde Staten. Dat is mogelijk een van de redenen dat het land kijkt naar alternatieven. Ook de beurzen in het land vallen onder de (strenge) traditionele wetten.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsIran

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...