Bitcoin mining omzet daalt naar $6.7 miljoen per dag na halving tegen huidige prijs

Bitcoin (BTC) miners gaan een spannende tijd tegemoet. De bitcoin halving komt er aan en dat betekent dat de block reward (de beloning die miners krijgen voor het verwerken van een block) door de helft gaat. Tegen de huidige prijs kunnen miners nog ‘maar’ $6.7 miljoen per dag aan BTC verdelen na de halving.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Beloning

Miners krijgen nu nog 12.5 nieuwe bitcoin als beloning voor een block, dat wordt straks gehalveerd tot 6.25 BTC. Dat staat zo geschreven in het bitcoin protocol en elke miner weet dat dit er aan komt. Op deze manier zorgt het protocol ervoor dat er langzaam steeds minder nieuwe BTC op de markt komen.

Een andere handigheid in de code van bitcoin is de difficulty change, om de 2016 blocks (grofweg elke 2 weken) wordt de moeilijkheid voor het vinden van een block aangepast. Dat is gedaan om de gemiddelde tijd om een block te vinden zo goed mogelijk rond 10 minuten te houden.

Dat zorgt er voor dat miners niet ongelimiteerd constant BTC kunnen minen totdat ze op zijn, zoals bijvoorbeeld wel gedaan kan worden bij een goudmijn.

Winstgevend minen

De halving vindt waarschijnlijk op 12 of 13 mei plaats. Daarna moeten miners kijken hoe winstgevend hun hardware nog is. Tegen de huidige prijs van bitcoin draaien miners gezamenlijk zo’n $13.4 miljoen omzet per dag.

De winstgevendheid hangt af van alle kosten die een miner maakt. Hardware, eventueel personeel en het belangrijkste: de energiekosten.

De block reward is de grootste inkomstenbron voor miners (naast transactiekosten voor verwerkte transacties). Het wordt een interessante tijd voor ondernemers in de wereld van mining. Bitcoin is bewust zo in elkaar gezet en werkt zoals bedoeld.

Elke ondernemer moet inschatten of hun huidige (oudere) hardware na de halving nog wel winstgevend is tegen de huidige prijzen. Dat blijft echter op zijn best een goede inschatting, want er kan met de prijs én de miningkracht van bitcoin van alles gebeuren.

De omzet van miners. Via Coin Metrics en

Bitcoin mining omzet daalt naar $6.7 miljoen per dag na halving tegen huidige prijs

Hashrate trekt aan

Ondanks de aankomende halving en het huidige prijspunt heeft het minen van BTC nog altijd veel aantrekkingskracht tot een groep mensen.

Na een van de grootste dalingen op het gebied van computerkracht die miners leveren trekt dat nu weer bij. De hashrate steeg weer met 15%, wat betekent dat de concurrentie op het netwerk weer ongekend hoog is.

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...