Bitcoin mining moeilijkheidsgraad stijgt 7,5%

De bitcoin mining moeilijkheidsgraad is bij block 782.208 bijgesteld naar 46.84 biljoen. Het is een stijging van 7,56% ten opzichte van de vorige aanpassing op 10 maart 2023.

De moeilijkheidsgraad wordt circa elke twee weken gekalibreerd, gebaseerd op de bloktijd van de voorgaande 2016 blokken. Het is een gevolg van een stijgende hashrate van het bitcoinnetwerk. Er wordt simpelweg meer rekenkracht op het netwerk aangesloten, de gemiddelde rekenkracht zit momenteel op 397 extrahash per seconde, volgens databank mempool.space.

Het zijn een aantal factoren die samenkomen waardoor beide metrics weer een stijgende lijn vertonen. De bitcoinprijs is flink gestegen de afgelopen maanden, en ook het gebruik van het netwerk is door de komst van NFT’s toegenomen. Daardoor stijgt gemiddeld gezien de block reward, een optelsom van de blocksubsidie van 6,25 bitcoins per gevonden block plus transactievergoedingen, voor mining bedrijven.

Bovendien hadden bedrijven nog een substantiële voorraad aan miners op voorraad, die tijdens de cryptowinter wegens hoge stroomkosten en de lagere bitcoinprijs niet zijn aangesloten. Die machines worden nu ook mondjesmaat actief in de strijd om het volgende block te vinden. Dat de stroomprijs zich nu ook op een relatief prijsplateau bevindt, helpt ook mee, hoewel dat in de huidige inflatoire omgeving een zeer onzekere variabel is.

Een stijgende hashrate is ook gunstig voor het netwerk zelf, omdat daarmee het veiligheidsbudget van het netwerk verhoogd wordt. Het wordt simpelweg veel duurder om het netwerk aan te vallen en het is überhaupt onbetaalbaar om een 51% aandeel te verwerven en de consensus te wijzigen. Geen enkel land of andere entiteit is bereid om die stap momenteel te zetten, ook omdat daarmee bitcoin heel belangrijk wordt gemaakt en de prijs verder gaat stijgen en het nog veel duurder wordt om aan te vallen et cetera.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...