‘Bitcoin mining verduurzaamd ook in vierde kwartaal 2021’

Als we de cijfers van de Bitcoin Mining Council als een goede graadmeter voor de industrie mogen beschouwen, dan is de mining-industrie in het vierde kwartaal van 2021 weer een stukje verduurzaamd. Zo is het aandeel van duurzame energie in de energiemix van miners met 1 procent toegenomen naar 58,5 procent.

De Bitcoin Mining Council (BMC) richt zich in hun periodieke onderzoek op drie factoren: de energiemix van miners, de efficiëntie van de hardware en de elektriciteitsconsumptie.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

‘De verduurzaming van bitcoin zet door’

“Dit kwartaal zagen we een voortzetting van de verduurzaming van bitcoin met significante verbeteringen op het gebied van efficiëntie en duurzaamheid. Mede door verbeteringen in de hardware, de snelle uitbreiding van miners in Noord-Amerika, de Chinese exodus en de wereldwijde rotatie naar een meer duurzame vorm van bitcoin mining,” aldus Michael Saylor over het rapport van de BMC.

De deelnemers aan het onderzoek zijn samen verantwoordelijk voor 46 procent van de hashing power in het bitcoin netwerk en draaien zelf voor 66,1 procent op duurzame energie. Een percentage dat een stuk hoger ligt dan het gemiddelde van de industrie van 58,5 procent.

Interessant is verder dat de efficiëntie van de hardware met 9 procent is toegenomen naar 19,3 petahash per megawatt. Verder valt de expansiedrift van de leden van de BMC op, gezien de toename van de hash rate binnen de groep van 77 procent. Waarmee ze nu dus 46 procent van het netwerk in handen hebben.

Klimaatimpact van bitcoin steeds groter punt van discussie

De klimaatafdruk van bitcoin is een gespreksonderwerp dat steeds vaker terugkomt, zo ook binnen de politiek in de Verenigde Staten. Binnenkort staat er in het Amerikaanse Congress een hoorzitting op de planning waarbij de energiediscussie van bitcoin op het programma staat.

Het wordt interessant om te zien in hoeverre mensen uit het pro-bitcoin kamp hierbij aan het woord worden gelaten. Zeker gezien we hieruit ook kunnen opmaken hoe er vanuit de Verenigde Staten naar de industrie wordt gekeken. Mocht de uitkomst negatief zijn, dan kan dat weleens hele negatieve gevolgen hebben voor bitcoin.

Daarbij kunnen de rapportages van de Bitcoin Mining Council een positieve bijdrage leveren voor het verhaal van bitcoin. Het feit dat bitcoin miners steeds meer gebruik maken van duurzame energie is een grote plus voor bitcoin en zelfs een manier waarop de wereldwijde transitie naar duurzame energie in een stroomversnelling terecht kan komen.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....