Amerikaanse politici nemen energiegebruik van bitcoin onder de loep

Bitcoin en cryptocurrency houden de gemoederen flink bezig in de Verenigde Staten. Het Congres van de Verenigde Staten buigt zich als wetgevende macht in het land over het vraagstuk rondom bitcoin en energieverbruik.

Het House Energy and Commerce Oversight Subcommittee deelde op 13 januari de plannen voor een gesprek over het ‘opschonen’ van de cryptocurrency industrie. De focus ligt met name op bitcoin en het proof-of-work mechanisme. Om mee te doen als bitcoin miner moet je werk leveren. Daar is energie voor nodig. En volgens sommige geluiden mag je die energie die je hebt niet gebruiken voor bijvoorbeeld het minen van bitcoin. Dat zou dan vervuilend zijn.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De agendapunten van deze commissie zijn nog niet bekend. Maar de vraag of er geen mogelijkheid is om bitcoin groener te maken zal ongetwijfeld de revue passeren.

Bekende verhaal

Het gaat hier dus om de discussie of bitcoin als netwerk schoon genoeg is. Wat schoon dan precies betekent verschilt per definitie en per persoon.

Elke partij in dit soort verhalen heeft een eigen insteek en eigen belangen. Bitcoin heeft voor- en tegenstanders. Daarvan zien sommigen een probleem in het energieverbruik van miners, een ander ziet vooral positiviteit in de groei van de miningkracht voor het netwerk van bitcoin.

Naast de hoeveelheid energie die wordt gebruikt staat ook de herkomst van die energie ter discussie. Is de energiemix wel ‘groen’ genoeg? Wat je definitie daarvan ook is, dat is moeilijk te meten. Bitcoin is een netwerk dat voor iedereen toegankelijk is. Miners en gebruikers kunnen komen en gaan. Ook is er geen eenduidige groep ondernemers of bedrijven die je kunt aanspreken.

Recentelijk bracht de Nederlandsche Centrale Bank (DNB) een rapport naar buiten over bitcoin en proof-of-work: “De totale CO2-voetafdruk van het Bitcoin netwerk steeg in 2020 met ongeveer 25%, terwijl het aantal transacties daalde met 6%.” En laat CO2 nu een van de dingen zijn waar politici naar kijken, ook in de Verenigde Staten.

Ondanks dit soort verhalen is de miningindustrie in de Verenigde Staten sinds 2021 groter dan ooit. Bedrijven trekken miljoenen dollars uit om zich te vestigen in Amerika met duizenden of tienduizenden mining rigs. Energiebedrijven kunnen ook voordeel halen uit het minen van bitcoin.

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...