Bitcoin mining weer lastiger: difficulty stijgt met ruim 3%

Het minen van Bitcoin
is weer een stukje moeilijker geworden, 3,16% om precies te zijn.

Bitcoin difficulty stijgt 3,16%

Het is een ingebakken aanpassing van het bitcoin netwerk die tweewekelijks (om de 2016 blokken) van kracht is. Sinds blok 701.568 is de moeilijkheid aangepast.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het netwerk ligt er gezond bij, want het is de vijfde opeenvolgende stijging sinds 31 juli dit jaar.

Terwijl bij de vier epochs die lopen van 30 mei tot en met 18 juli er sprake was van een correctie. Verklaarbaar doordat Chinese miners uit hun land moesten wegens een abrupt verbod op hun activiteiten.

Hartslag van het netwerk

De moeilijkheidsgraad is te omschrijven als de hartslag van het bitcoin protocol.

De moeilijkheid zorgt ervoor dat elke ~10 minuten een nieuw block wordt gevonden met daarin 6,25 BTC. Omgerekend ruim ~264.000 dollar per block.

Om ook de rekenkracht onlangs is gestegen vinden de miners in een sneller tempo de blokken. Als de geschatte rekenkracht daalt, dan vinden de miners de blokken minder snel.

Om hierin evenwicht te vinden, past het protocol de moeilijkheid aan. Elke 2016 blocken wordt de moeilijkheid van het minen aangepast door de zogenoemde mining difficulty adjustment. Dit getal is dinsdagmiddag met 3,16% gestegen.

Dus de afgelopen twee weken is er méér rekenkracht naar het netwerk gestuurd, waardoor de blokken gemiddeld iets sneller dan tien minuten werden gedolven.

Na deze aanpassing is dat weer meer in evenwicht en komt de bloktijd weer richting de 10 minuten.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom
dan eens langs in onze Telegram
chat
, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
mining

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...