Bitcoin netwerk geconfronteerd met grootste difficulty drop sinds juli 2021

De bitcoin koers kwakkelt al maanden en is sinds de all-time high van november 2021 flink gedaald tot inmiddels ongeveer 30.000 dollar per bitcoin. Het wordt steeds lastiger om te ontkennen dat we in een bearmarkt zitten. De hoge verwachtingen van minstens 100.000 dollar lijken voor deze cyclus in ieder geval niet waargemaakt.

Bitcoin miners krijgen het langzamerhand ook zwaar met de dalende koersen, zij moeten immers leven van de bitcoin die ze minen. Dat resulteert deze week in de grootste val van de moeilijkheidsgraad voor bitcoin mining sinds juli 2021.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin mining difficulty daalt met 3,3 procent

De huidige productiekosten voor miners worden door MacroMicro geschat op 26.250 dollar per bitcoin. Met de huidige koersen komen we angstaanjagend dichtbij dat getal en hebben we er zelfs kortstondig onder gezeten. Dat lijkt nu een deel van de miners te dwingen bij sommige machines, in ieder geval tijdelijk, de stekker eruit te trekken.

Gek genoeg hoeven de meeste miners hun opbrengsten nog niet te verkopen. Volgens de laatste cijfers van Glassnode beperken de miners hun bitcoin-verkopen nog tot een minimum. Van totale capitulatie onder de miners kunnen we in ieder geval nog niet spreken.

In de grafiek van Glassnode is zelfs te zien dat de maandelijkse 'outflow' van de bitcoin van miners zelfs op het laagste punt in één maand tijd ligt. Er was een moment dat miners aan de verkoop gingen, maar dat lijkt nu weer voorbij. Dat wijst erop dat de meesten voldoende kapitaal hebben om een slechte markt uit te zingen.

Hashrate sinds all-time high met 75% omhoog

Ondanks dat de moeilijkheidsgraad voor bitcoin mining nu even een tik heeft gehad, doet de industrie het sinds de all-time high van november 2021 extreem goed. Althans, er wordt blijkbaar veel in bitcoin mining geïnvesteerd, want de hashrate van het netwerk is sindsdien flink gestegen.

Terwijl de koers meer dan 50 procent is verloren, heeft de hashrate juist 75 procent gewonnen. Ki Young Ju van CryptoQuant zegt er het volgende over: "De markt is koud, maar de fundamentals zitten vol hitte van de mining rigs."

Vooral de grote miners hebben het momenteel nog niet moeilijk met de bitcoin koers. Voor de meeste echte grote spelers liggen de productiekosten van één bitcoin namelijk nog onder de 10.000 dollar. We moeten dus nog flink zakken willen die spelers in de problemen komen en vaak hebben ze dan nog een behoorlijke reservepot met bitcoin om de boel te dekken.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....