Bitcoin netwerk weer een stap veiliger

Het Bitcoin netwerk heeft weer een nieuwe all-time high neergezet als het aankomt op de hash rate. In één dag is de rekenkracht met 31,69 procent gestegen van 188,4 EH/s naar 248,11 EH/s. Hetgeen betekent dat het netwerk sterker is dan ooit.

De hashrate van het netwerk geeft aan hoeveel computerkracht er op dit moment aanwezig is in de miningindustrie. Al moeten de komende weken uitwijzen in hoeverre dit niveau vastgehouden kan worden. Het lijkt alsof een aantal grote spelers nieuwe apparatuur aan het werk hebben gezet, maar het kan ook ‘geluk’ zijn.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Snel herstel na Chinees verbod op mining

Tot aan juni van het afgelopen jaar was China een belangrijke speler op de bitcoin mining markt. Het land was tot het grote verbod op bitcoin mining verantwoordelijk voor 34,25 procent van de hashrate in het netwerk.

Interessant is dat het netwerk na het verbod in China alleen maar sterker is geworden. Niet alleen qua hashrate, maar ook qua decentralisatie van de hashrate ziet het er op dit moment een stuk beter uit dan voorheen.

Bitcoin netwerk weer een stap veiliger
Bitcoin hashrate verdeling. Bron: ccaf.io

Zeker als je bedenkt dat in september 2019 China nog als enige verantwoordelijk was voor 75 procent van de hashrate. Inmiddels is de Verenigde Staten de grootste speler met ongeveer 35 procent van de hashrate.

Ook Rusland, Kazachstan en Canada beginnen redelijk grote spelers te worden op het gebied van bitcoin mining. Hetgeen alleen maar goed is voor de weerbaarheid van het netwerk. Zeker als landen beseffen dat er geld te verdienen valt met bitcoin mining.

Hashrate trekt zich weinig aan van de koers

Hoewel de bitcoin koers het al enkele weken, afgezien van het herstel van afgelopen week, wat minder doet, hebben miners een groot groot vertrouwen in de toekomst van bitcoin. Getuige de grote hoeveelheden kapitaal die momenteel het netwerk instromen in de vorm van hash rate.

Michael Levitt, de medeoprichter en CEO van Core Scientific, verwacht ook dat de hashrate de komende tijd agressief blijft groeien. Al geeft hij daarbij ook aan dat de groei van de hashrate gedeeltelijk afhankelijk is van de ontwikkeling van de bitcoin koers.

Als de bitcoin koers te lang achterblijft met de ontwikkeling van de hash rate, dan komen er op termijn natuurlijk miners in de problemen. Laten we er met de mining industrie op hopen dat de bitcoin koers de komende jaren net zo hard blijft groeien als de hashrate.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....