Bitcoin obligaties El Salvador nog niet klaar voor lancering

442 totale weergaven

Alejandro Zelaya, de minister van Financiën van El Salvador, heeft zich in een interview op 1 juni uitgesproken over de Bitcoin Bonds. Volgens Zelaya is de tijd nog niet rijp om de obligatieronde waar El Salvador 1 miljard dollar mee wil ophalen te lanceren. Als redenen hiervoor voert Zelaya onder andere de zwakte en volatiliteit in de markt aan en het voortslepende conflict tussen Rusland en Oekraïne.

Bitcoin is de toekomst waar we op inzetten

De obligatieronde is enorm belangrijk voor El Salvador, aangezien het land in januari 2023 failliet kan gaan wegens een obligatie-deadline van 800 miljoen dollar. Dit heeft kredietbeoordelaar Moody's ertoe bewogen om op 4 mei de kredietscore van El Salvador te verlagen. De voornaamst reden hiervoor is een gebrek aan haalbare plannen om krediet uit de markt te halen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In november 2021 kwam president Nayib Bukele van El Salvador met het plan om via een bitcoin-obligatieronde 1 miljard dollar op te halen. Oorspronkelijk moest die obligatieronde in maart 2022 van start gaan, maar inmiddels is alles al uitgesteld tot de periode van juni tot september van dit jaar. Inmiddels is het juni en lijkt de situatie nog niet beter te zijn.

"Nee, de situatie is nog altijd hetzelfde. De bitcoin koers blijft het lastig hebben met het conflict in Oekraïne. Op de korte termijn zit er veel volatiliteit in de koers, maar op de lange termijn heeft bitcoin het tot nu toe altijd goed gedaan. Er is een toekomst en er is economische-innovatie en daar zetten wij op in", aldus Zelaya in het interview.

Mensenrechtenschendingen in El Salvador

Naast de problemen op financieel vlak, gaat het ook op crimineel vlak niet goed met El Salvador. Vanwege de stijgende moordcijfers, waarvoor de overheid naar de gangs en georganiseerde misdaad wijst, heeft Bukele op 27 maart een State of Emergency afgekondigd.

Die State of Emergency maakt het mogelijk om de wet op korte termijn dusdanig te veranderen dat ingrijpende beslissingen genomen kunnen worden. Dat heeft tot nog toe geresulteerd in het arresteren van 35.000 mensen in drie maanden tijd.

Daarmee zit 1,7 procent van het volwassen deel van de bevolking in de gevangenis en draaien deze nu op 250 procent van de capaciteit. Volgens Amnesty International worden er, onder andere als gevolg daarvan, mensenrechten geschonden.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....