President El Salvador ongekend populair, slechts 23% inwoners blij met bitcoin

Uit een steekproef van het Center for Citizen Studies van de Francisco Gavidia University in El Salvador blijkt dat bitcoin niet super populair is. Men geeft verreweg de voorkeur aan de Amerikaanse dollar ten opzichte van het digitale internetgeld.

Bitcoin niet populair

Het onderzoek is gedaan door de particuliere instelling in El Salvador en ze hebben 1.306 locals ondervraagd.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Meer dan de helft van de ondervraagde Salvadoranen (62,3%) is het niet eens is met de adoptie van bitcoin als wettig betaalmiddel. Zij geven de voorkeur aan de dollar.

Het onderzoek liet ook zien dat iets meer dan 11% twijfels had over over zowel de dollar als ook over bitcoin. Slechts 23% staat wel achter de adoptie van bitcoin. Dit percentage komt overeen met het aantal inwoners dat gebruikt maakt van de door de overheid ontwikkelde Chivo-wallet (20%).

Sinds september 2021 is bitcoin een wettig betaalmiddel in het Centraal-Amerikaanse land. De bevolking zat hier echter niet echt op te wachten, zo vertelt ook Doris Ponce, een 43-jarige sapverkoper:

“Mensen willen dat geld nog niet. Misschien als de dollar verdwijnt.”

Maar de president wel

Volgens sommige experts is dit de eerste grote tegenvaller voor de president. Want hij is nog steeds ongekend populair in het land. Niet alleen won hij in 2019 met overgrote meerderheid de verkiezingen, hij staat er nog steeds erg goed voor.

Volgens hetzelfde onderzoek van het Center for Citizen Studies steunt 72% van de Salvadoranen een tweede termijn voor de 40-jarige leider. Opmerkelijk, gezien dit lange tijd ondenkbaar was in het Centraal-Amerikaanse land.

In september maakte het Hooggerechtshof echter een einde aan een grondwettelijk verbod op herverkiezing van de president. Bukele heeft nog niet laten weten of hij ook daadwerkelijk van plan is om een poging te doen naar een tweede termijn.

Volgens hetzelfde onderzoek zit het met het imago van de president wel goed. De regering van het land kreeg een 8,34. Daarmee zien de El Salvadoranen schijnbaar bitcoin en de president als twee aparte thema’s.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsEl Salvador