Bitcoin on-chain analyse: gerealiseerde verliezen op all-time high, bodem bereikt?

On-chain analyse is een manier om bitcoin en de bitcoin koers te vatten in cijfers. Dankzij de blockchain kunnen we allerlei informatie over bitcoin verzamelen die voor traditionele financiële assets niet beschikbaar is. Ook kunnen we daarmee beoordelen in hoeverre we in een bearmarkt zitten en of de bodem in zicht is.

Net als technische analyse blijft het natuurlijk koffiedik kijken en weten we nooit helemaal zeker wat er gaat gebeuren. Vandaag nemen we de "Realized Loss" en "Net Realized Profit/Loss" onder de loep. Interessant is dat het gerealiseerde verlies momenteel op hetzelfde punt ligt als tijdens de koersbodems van 2014 en 2018.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Gerealiseerde verliezen op all-time high

De gerealiseerde verliezen meten de opgetelde verliezen van alle bitcoin die in beweging zijn gebracht waarvan de koers nu lager is dan de voorlaatste keer dat ze van wallet wisselden. In absolute getallen zien we dat het zevendaagse-gemiddelde voor deze indicator gisteren het op één na hoogste punt in de geschiedenis bereikte.

De enige keer dat de gerealiseerde verliezen hoger waren was tijdens de crash van mei 2021, destijds viel bitcoin van 59.000 dollar naar 30.000 dollar in slechts een paar dagen tijd. Hoewel de huidige daling van 40.000 dollar naar 26.700 dollar niet zo scherp is, zijn de opgetelde verliezen vergelijkbaar.

Bitcoin on-chain analyse: gerealiseerde verliezen op all-time high, bodem bereikt?

Meestal markeert een all-time high of een vergelijkbare score voor deze indicator de bodem van de markt. In hoeverre dat ditmaal wederom het geval is moet natuurlijk nog blijken. De markt blijft namelijk onvoorspelbaar en is afhankelijk van meerdere factoren voor de koers. Op dit moment speelt het macro-economische klimaat bijvoorbeeld ook een grote rol.

Zowel 2014 als 2018 scenario zijn nog mogelijk

De populaire Twitteranalist SuperSwell ziet nog een tweetal scenario's voor zich voor de bitcoin koers. Het eerste scenario is dat van het einde van de bearmarkt van 2014, waarbij we slechts één neerwaartse golf van de gerealiseerde winsten/verliezen nodig hadden om weer aan de klim te beginnen. Die eerste golf zit er momenteel op.

Volgt de markt van 2022 het scenario van 2014, dan zou dat betekenen dat de 'bearmarkt' er bijna op zit en we de bodem hebben bereikt. In 2018 ging het echter even anders en kwam er na de eerste nog een tweede golf aan gerealiseerde verliezen die uiteindelijk de bodem markeerde.

Volgens SuperSwell hebben beide scenario's ongeveer evenveel kans om uit te komen. De analist noemt de kans dat we met de laatste dalingen de bodem hebben gezien nu 'redelijk'. Het blijft echter allemaal een voorspelling, waardoor we nog maar moeten zien of het werkelijkheid wordt.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....