3 cijfers die vandaag van belang zijn voor de bitcoin (BTC) prijs

371 totale weergaven

Deze maandagochtend is de bitcoin prijs door de $38.000 geschoten en dat heeft voor de markt diverse gevolgen.

Met de Bitcoin On-chain update zetten we dagelijks een aantal interessante statistieken op een rij. De bitcoin blockchain is transparant en data over de markt zijn gemakkelijk uit te lezen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

1. Short squeeze: $883 miljoen aan short posities in rook op

De verliezers van de dag zijn handelaren die gokken op een lagere bitcoin prijs in de toekomst. Ze kunnen daartoe een zogenaamde short termijncontract openen op ongereguleerde beurzen zoals Binance, FTX, Bitmex en Bybit,

Ze lenen doorgaans geld van de beurs om een positie te openen en dat geleende bedrag wordt na een liquidatie bij ze in rekening gebracht. Want zodra de prijs stijgt in plaats van daalt, dan raakt hun positie geliquideerd.

Nu de prijs zelfs even de $39.850 aanraakte op de Bitstamp grafiek, is er veel verloren. In totaal is er volgens marktonderzoeker Bybt is er maar liefst 883 miljoen dollar in rook opgegaan de afgelopen 12 uur.

81% van deze liquidaties had betrekking op bitcoin, omgerekend 720 miljoen dollar.

Marktonderzoeker CryptoQuant komt met het onderstaande overzicht. Logischerwijs zijn bij marktleider Binance ook in absolute zin de meeste verliezen geleden.

3 cijfers die vandaag van belang zijn voor de bitcoin (BTC) prijs

De verklaring voor de short squeeze: de plotse prijsstijging van de cryptomunt, toe te schrijven aan positief fundamenteel nieuws zoals Twitter, Tesla en Amazon die in bitcoin een investering en toekomstig betaalmiddel zien.

Afgelopen weekend was er al sprake van meer vertrouwen doordat de prijs door de $34.000 brak. Handelaren hebben duidelijk de markt verkeerd gelezen.

Maar zondagnacht Nederlandse tijd, het moment dat Azië de munt handelt, brak bitcoin weergaloos door alle weerstandslevels heen. De gebeurtenis werd op Twitter door diverse analisten al voorspeld. De Nederlandse Dilution Proof zag het ook.

Ook zijn 'collega' William Clemente III zag het gebeuren. De markt was simpelweg teveel aan het gokken op een lagere koers, terwijl er genoeg bullish nieuws voorhanden was. De markt keerde voorgoed deze zondag in de vroege ochtend.

Om toekomstige verliezen van handelaren te beperken, hebben populaire beurzen zoals Binance en FTX onlangs hun maximale hefboom verlaagd van x100 naar x20.

Binance ligt met name bij toezichthouders onder vuur omdat het risicovolle producten aanbiedt zonder handelslicenties. De exchange zegt daar waar mogelijk mee te werken aan compliance voorschriften.

Ook moet Binance US naar de beurs in Amerika om meer groeikapitaal op te halen. Het is een beweging naar voren in een snel ontwikkelende markt die deels nog ongereguleerd is.

2. Supply squeeze

William Clemente III wijst al langer op een ander patroon, een zogenaamde supply squeeze. Het is een terugkerend patroon waarbij de lange termijn investeerders aan het accumuleren zijn.

Ze snoep (t) en de munten op van verkopers van bitcoin, want iedereen weet: iedere trade kent een koper en verkoper.

Het komt er simpel op neer: lange termijn investeerders ('sterke handen') kopen de munten op, maar houden hun bestaande voorraad vast. Zodra de vraag ineens toeneemt en de bestaande beschikbare bitcoin door accumulatie van deze hodlers is afgenomen, moet de prijs wel stijgen. Een voorraadsschok is dan de reden.

3. Bitcoin Price Temperature (BPT)

De Nederlandse on-chain analist Dilution-proof heeft de indicator Bitcoin Price Temperature (BPT) ontworpen, geïntroduceerd in dit artikel.

Hoe werkt deze rekensom? Trek van de huidige bitcoin prijs de gemiddelde bitcoin prijs van de afgelopen vier jaar af.

Daar rolt een getal uit, die iets zegt in welke mate de historische bitcoin prijs afwijkt van zijn bewegend vierjarige gemiddelde. De uitkomst is een kleur. De kleuren rood en oranje staan gelijk aan een (oververhitte) bullmarkt, terwijl blauw staat voor een bearmarkt.

In de vorige maand en ook een groot deel van de maand juli stond deze indicator op blauw.

Elke maandagochtend post Dilution een update van zijn indicator en daar maakt de redactie dankbaar gebruik van. Hij ziet de temperatuur oplopen toe te schrijven aan de inmiddels bekende prijsstijging van afgelopen nacht.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...