3 cijfers die nu relevant zijn voor de bitcoin (BTC) prijs

De bitcoin (BTC) koers herstelt knap na de dip onder $34.000. Is er nog genoeg koopkracht in de markt? Wat is er aan de hand als we uitzoomen en enkele cijfers on-chain eruit lichten?

1. Bitcoin in niemandsland?

Een opmerkelijk feitje, volgens marktanalist Lex Moskovski. Er is $1,69 miljard aan stablecoins bij derivatenbeurzen opgenomen. Volgens Moskovski gebeurt dat zelden en is deze actie op verschillende wijzen te interpreteren. Zijn analyse: een saaie markt ligt in het verschiet en daarom willen handelaren hun kapitaal elders laten 'werken'.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dus meer zijwaartse prijsactie te verwachten de komende dagen?

bron: Cryptoquant

Volgens collega analist William Clemente III zit bitcoin in 'niemandsland' momenteel. Wanneer gaat de koers weer een richting kiezen?

2. Bijna 77% van alle bitcoin staat 'vast'

Diezelfde analist stelt het afgelopen weekend twee interessante zaken vast. Allereerst trapt hij een open deur in: bijna 77% van de beschikbare voorraad aan bitcoin verschuift niet op de blockchain. Dit is de voorraad in handen van lange termijn houders ( 'hodlers'), maar het is ook 'locked-up supply'.

Bijvoorbeeld een Grayscale of een Van Eck zijn vanwege regulering verplicht om de onderliggende asset in cold storage te houden om respectievelijk een Grayscale Bitcoin Trust of een exchange traded note aan te bieden. Die bitcoin komt niet van zijn plaats en komt niet op de markt. Komt er bijvoorbeeld een ETF in Amerika op de markt, dan heeft dat een behoorlijk effect op de beschikbare, liquide BTC op de markt.

En dan is er nog een behoorlijk percentage dat niet meer toegankelijk is (verloren private keys).

Conclusie: ~23% van de beschikbare bitcoin is daadwerkelijk te verhandelen, dat is omgerekend ~4,3 miljoen BTC van de 18,7 miljoen gedolven BTC.

Bovendien blijft het aantal gebruikers op de bitcoin blockchain gestaag groeien. Volgens de analist zijn dit de twee belangrijkste ingrediënten voor bitcoin houders: de bestaande voorraad raakt steeds meer illiquide, terwijl de vraag (hoogstwaarschijnlijk) blijft toenemen getuige het groeiende aantal gebruikers.

3. $2.270 miljard verhandeld in mei

Het is vandaag de laatste dag van mei en dus komen de maandcijfers binnen. The Block schat in dat er afgelopen maand voor ruim 2.270 miljard aan cryptocurrency’s is verhandeld. Het is de vierde maand op rij waarbij het volume boven de $1.000 miljard uitkwam. In de index van The Block staan overigens de grootste beurzen en niet de complete markt.

Binance was marktleider met maar liefst 1.500 miljard dollar aan volume. Gevolgd door Coinbase als nummer twee met 'slechts' ~200 miljard dollar aan handelsvolume.

Dus een knappe maand voor bitcoin, ondanks de vele dips is er in dollarwaarde weer behoorlijk volume gedraaid.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
dataon-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...